Çocuk Odaları İçin Duvar Renkleri

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
cocuk odalari

Geçmiş yıllarda bebek bekleyen çiftler çocuğun cinsiyetini öğrenir öğrenmez hazırlıklara başlardı. Verilecek karar iki seçenek arasındaydı. Eğer bebek kızsa eşyaların tamamı pembenin tonlarından seçilir, eğer erkekse her yer mavi ile donatılırdı. Ancak günümüzde bu anlayış geçerliliğini çoktan yitirdi. Herhangi bir kız çocuğu pembeden başka renkleri sevebildiği gibi herhangi bir erkek çocuğu da mavi dışında renklerle mutlu olabiliyor. Seçeneklerin sayısının artmasıyla birlikte iki alternatif arasına sıkışıp kalmak demode görülüyor. Ayrıca anne-babalar renk tercihi yaparken çocukların ne kadar hızlı büyüdüğünü de göz önünde bulunduruyor ve çocuklarının ilerleyen yaşlarda da sevebileceği renkleri tercih etmeye çalışıyor.

Seçeneklerin artması ve mavi-pembe klişesinin ikinci plana itilmesi, müstakbel ebeveynlerin özgürlük ve hareket alanlarını genişletti. Ancak daha çok seçenek arasından karar vermek ve bebeğinizi en çok mutlu edeceğini düşündüğünüz rengi bulmak bazen zorlayıcı da olabiliyor. Eğer sizin için de durum böyleyse sizin için hazırladığımız ve işinize yarayabileceğini düşündüğümüz fikirlere bir göz atabilirsiniz. 

Doğanın Renklerine Yönelin

Ağaçlar, çimler, okyanuslar ve denizler, gökyüzü, nehirler ve ormanlar… Doğanın dört bir köşesi mavinin ve yeşilin binbir tonuyla dolu. Doğanın dinginleştiren ve huzur veren yönü bu renklerin de herhangi bir odada oluşturacağı etkiye yansıyor. Mavi ve yeşil tonları; kan basıncını düzenleyen, sakinleştiren ve odaklanmayı kolaylaştıran bir etki ortaya çıkarıyor. Çocuğunuzun odasında serin bir atmosfer oluşturmak isterseniz bu renklerin tonlarıyla çeşitli kombinasyonlar ortaya çıkarabilirsiniz. Bebek mavisinin standart görünümünden uzaklaşıp farklı tonları iç içe kurgulayabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun gelişimine renkler yoluyla bir dokunuşta da bulunmuş ve çocuğunuzun farklılıklarla tanışmasını sağlamış olursunuz.     

Sıcak ve Soğuk Tonları Dengeleyin

Mavi ve yeşilin tonları her ne kadar keyifli bir atmosfer meydana getirse de çocuk odasının samimi ve eğlenceli bir ortam haline gelebilmesi için sıcak tonlara da ihtiyaç var. Mobilya tercihlerinizde duvar renklerinizle kontrast oluşturacak şekilde sıcak renklere yönelebilirsiniz. Canlı ve parlak renkler uyarıcı bir etkiye sahiptir, bazen huzursuzluğa sebep olabilir ve ileride çocuğunuz kendi odasında ders çalışmaya başladığında konsantrasyonunu dağıtan bir rol oynayabilir. Ancak soğuk tonlar ile canlı renkleri dengeli olarak kullanabilirsiniz. Duvarları boydan boya kırmızıya boyarsanız çocuğunuz buna hoş olmayan şekillerde tepki gösterecektir. Fakat boya tercihi yaparken sakinleştirici bir renge yönelip zeminde kırmızı renkte bir halı ya da kilim kullanabilirsiniz. Bu noktada dengeyi yakalayarak çocuğunuzun mutlu hissedeceği bir oda oluşturabilirsiniz.

Canlı ve Enerjik Bir Dokunuşu İhmal Etmeyin

Pastel tonları ve açık renkleri tercih etmek çocuk odanızın daha ferah, daha aydınlık ve daha modern görünmesini sağlar. Ancak çocuğunuzun neşeli, canlı ve dinamik dokunuşlara da ihtiyacı olacak. Bu noktada duvarların bir tanesini veya bir duvarın bir kısmını diğer bölgelerden farklı bir renge boyayarak odanın hareket kazanmasını sağlayabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, odadaki dekoratif ögeleri, mobilyaları ya da aksesuarları seçerken daha canlı ve parlak renklere yönelebilirsiniz. Buranın bir çocuk odası olduğunu unutmayın ve çocukların rengarenk dünyasını yansıtabilecek tercihler yapmaya çalışın.

Çıkartmalar ve Resimlerle Duvarlara Yaratıcılık Katın

Tavana yapıştırılan ve karanlıkta parlayan fosforlu yıldız ve ay sticker’larını muhtemelen çocukluğunuzdan hatırlarsınız. Küçücük bir dokunuşla gökyüzünün altında uyuyormuşçasına bir his yakalamak ve bundan inanılmaz bir mutluluk duymak mümkündü. Şimdi çıkartmalar ve duvar resimleri çok daha fazla gelişti; artık içinden dilediğiniz gibi tercih yapabileceğiniz çok sayıda seçenek var. Çocukların hayal gücünün ne kadar geniş olduğunu ve odalarının duvarlarındaki bir resimle bambaşka dünyalara kolayca ışınlanabildiklerini aklınızda bulundurun. Bunu baz alarak çocuk odanızı çocuğunuzun rüyalarını süsleyecek ve düş gücünü genişletecek bir tarzda dekore edin.

Silinebilir Anti-bakteriyel Boyaları Tercih Edin

Evin diğer bölümlerinde olduğu gibi, çocuk odası duvarları söz konusu olduğunda da renkler kadar sağlık ve hijyen de önemlidir. Çocuğunuz dünyaya gözlerini açtığı ilk andan itibaren o odada bolca vakit geçirecek. Bir miktar büyüdüğünde de o alan çocuğunuzun uyuduğu, oyunlar oynadığı ve ders çalıştığı bir yer halini alacak. Bu nedenle boya tercihinizi yaparken sağlık ve hijyen açısından boyaların neler sunduğunu da göz önünde bulundurmanız son derece önemli. Bu noktada aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz:

  • Su bazlı boyalar kokusuz olduğu için sizin solunum yollarınıza ya da çocuğunuzun solunum yollarına zarar vermez ve evdeki yaşamın daha hızlı bir şekilde normale dönmesine olanak tanır.
  • Silinebilir boyalar duvarda biriken kirleri kolayca temizlemenize imkan sağlar. Böylece odayı çocuğunuz için daha sağlıklı bir yer haline getirebilirsiniz. Ayrıca minik ressamınız tuval olarak boş kağıtlar yerine duvarları kullanmaya kalkarsa, silinebilir boya kullandığınızda duvarları zorlanmadan eski haline getirebilirsiniz.
  • Silinebilir boya türleri arasında saten, yarı-parlak ve akrilik (su bazlı) boyalar yer alır. Sizin evinizin ihtiyaçlarına hangi boya türünün en iyi şekilde karşılık verdiğine karar vermek için bir uzmana danışmalısınız. Size çok uygun olduğunu düşündüğünüz bir renk duvarlarınızla uyumlu değilse arzu ettiğiniz sonucu alamazsınız.
  • Anti-bakteriyel boyalar özellikle çocuk odalarında giderek daha çok tercih ediliyor. Bu boyalar duvarlarda bakteri, küf ve çeşitli mikroorganizmaların tutunmasını engelleyerek odayı sizin sağlığınız ve çocuğunuzun sağlığı için çok daha elverişli bir hale getiriyor. Özellikle alerjik şikayetleriniz varsa ve çocuğunuzun da çeşitli alerjik reaksiyonlar göstermeye genetik olarak yatkın olduğunu düşünüyorsanız, anti-bakteriyel boyaları tercih etmenizi tavsiye ederiz.

İlerleyen Yıllarda Çocuğunuza Söz Hakkı Verin

Çocuğunuz dünyaya gelmeden önce bir tercih yapmak durumundasınız ve onu en çok mutlu edeceğini düşündüğünüz oda dekorasyonuna siz karar veriyorsunuz. Ancak her ne kadar çeşitli tahminler yürütmeye ve en zevkli, en keyifli ve en eğlenceli odayı oluşturmaya uğraşsanız da çocuğunuzun bakış açısı sizinkinden farklı olabilir. Her çocuğun birbirinden farklı olduğunu unutmayın ve sizin tercihlerinizi beğenmemeye başlarsa bunu kişisel algılamayın.

Çocuğunuz büyüdükçe zevkleri ve beğenileri değişim gösterecek. Kendisini en iyi şekilde ifade edeceği alanlardan bir tanesi de odası olduğu için bu değişimleri odasına yansıtmak isteyebilir. Kendinden emin ve özgüvenli bir birey olarak büyüyebilmesi için ona bu ifade alanını açın. Duvar rengini değiştirmek her ne kadar masraflı ve zahmetli bir süreç olsa da odasının rengi üzerinde bir söz hakkı olmasına izin verin. 

Destek alabileceğiniz çeşitli ipuçlarını bu yazımızda sizlerle paylaştık. Ancak dekorasyon söz konusu olduğunda en büyük rolü sizin yaratıcılığınız oynayacak. İşe koyulmadan önce yaratıcılığınızı özgür bırakın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir