Dolap Düzenleme Yöntemleri

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
dolap duzeni

Hani bazen ne giyeceğimizi bilemediğimiz ve sonra tam kararımızı verdiğimizde aklımızdaki kıyafeti bulamadığımız zamanlar vardır ya… Hangimiz dönem dönem bu sıkıntıyla karşılaşmıyoruz ki? İşte bu sorunun çözümü için hazırladığımız bu rehberi okumanızı tavsiye ederiz. Bu yollarla hem zamandan hem de paradan tasarruf edecek, aynı zamanda günlük giyiminizi çok daha rahat kombine edebileceksiniz. Merak etmeyin, göründüğü kadar da karmaşık değil. Zaten araştırmalara göre kıyafetlerimizin yalnızca %20’lik bir kısmını %80 oranında giyiyoruz. Hazırsanız, başlayalım.

Kıyafetlerinizi Ayıklayarak İşe Başlayın

Sakin bir pazar gününü verimli bir aktiviteyle değerlendirmeye ne dersiniz? Tüm kıyafetlerinizi, aksesuarlarınızı ve ayakkabılarınızı önünüze alın. Hepsini güzelce temizledikten sonra dört tane boş kutuya ya da poşete ihtiyacınız olacak. Kullanılabilir durumda olmayan ve çoktan ömrünü tamamlamış olan eşyalarınızı birinci kutuya koyun. Bu kutuyu vakit kaybetmeden geri dönüşüme atın. Son bir yıl içerisinde giymediğiniz herhangi bir kazak ya da en son ne zaman kullandığınızı hatırlayamadığınız bir çanta büyük olasılıkla dolabınızı boş yere işgal ediyordur. Bu eşyalar da ikinci kutuya, arkadaşlarınız ya da yardım kuruluşları aracılığıyla yeni sahiplerini bulmaya… Üçüncü kutuya satacaklarınızı koyun ve güzel bir ışıkta fotoğraflarını çekip vakit kaybetmeden elden çıkarın. Dördüncü kutuya ise kullanacaklarınızı koyun. Bu kutudaki eşyaları tekrardan dolabınıza yerleştirirken ferahlamanın tadını çıkarın.

blank

Dürüst Olun

Çok severek aldığınız ama üzerinize tam oturmayan bir kazak, zayıflayınca giyerim diye bir köşede beklettiğiniz bir pantolon, lekesini bir türlü çıkaramadığınız ama atmaya da kıyamadığınız bir elbise, size çok yakışan ama ayağınızı acıtan bir ayakkabı… Dürüst olalım ki bunları bir yıl sonra giymeyeceksiniz. Açıkçası bir daha asla giymeyeceksiniz. Bu eşyalarınızı ne kadar sevseniz de veda vakti çoktan gelmiş. İyi durumda olanları yeni sahipleriyle buluşturabilir, tamir edilemez şekilde hasar almış olanları ise geri dönüşüme atabilirsiniz.

“Ama Onun Anısı Var” Demeyin

“Bu benim çocukluğumdan kalma”, “Mezuniyette bu elbiseyi giymiştim”, “Seni ilk gördüğümde üzerimde bu atkı vardı” gibi cümleleri hangimiz bazen kurmuyoruz ki? Bize nostaljik hissettiren kıyafetlerimizin olması kadar doğal bir durum yok. Fakat bunlar biriktiğinde daha fazla alana ihtiyacınız olur ve zamanla evdeki her şeyi istiflemeye başlarsınız. Bu da daha fazla boş alana ihtiyaç duymanıza sebep olur. İstediğiniz kıyafetleri bulmanız da bir hayli zorlaşır. Bunun önüne geçmek adına sizin için gerçekten değerli olan eşyaları bir kutuya alın ve diğerlerini özgür bırakın.

Eğer Toptan Bir Değişime Vaktiniz Yoksa Değişimi Planlayın

Bazen bu kadar köklü bir değişime zamanınız olmayabilir. Sonuçta bunca yıldır biriktirdiğiniz eşyaları ayıklamak ve dolabınızı baştan ayağa yeniden düzenlemek büyük bir efor. O zaman bu değişimi bir plan çerçevesinde gerçekleştirin. Bir gününüzü ayakkabılara, başka bir gününüzü çoraplara ve iç çamaşırlarınıza ayırabilirsiniz. Böylece istediğiniz düzene aşamalı olarak ve yorulmadan ulaşabilirsiniz.

En Çok Giydiklerinizi En Öne Alın

Dolabınızda en kolay erişebildiğiniz yerlere en sık kullandığınız ya da mevsime en uygun kıyafetleri yerleştirmek, aradığınız giysiyi kolayca bulmanıza yardımcı olur. Böylece yaz sıcakları kendini iyice hissettiriyorken kışlık pantolonların arasında şort aramanıza ya da mevsim kışa döndüğünde atkınızı bulmak için dolabı köşe bucak karıştırmanıza gerek kalmaz. Mevsim geçişlerinde kendinizi yaklaşan günlere hazırlamak için dolap düzenleme ritüeli organize edebilirsiniz. O mevsime uygun olmayan kıyafetlerinizi dolabın üst bölmelerine ya da hurçlarla birlikte baza altlarına taşıyabilir, gerçekten ihtiyaç duyduğunuz kıyafetleri elinizin altında bulundurabilirsiniz.

Yardımcı Araç Gereçler Edinin

Depolama alanlarınızı verimli bir şekilde kullanmak hem yerden tasarruf etmenizi sağlar hem de aradığınıza daha kolay erişmenize yardımcı olur. Çekmece düzenleyiciler, vakumlu torbalar, hurçlar ve dolap içi askılar bu konuda imdadınıza yetişecek. Çekmece düzenleyiciler sayesinde tişört, iç çamaşırı, çorap gibi hafif ve az yer kaplayan kıyafetlerinizi dolabınıza çok daha derli toplu bir şekilde yerleştirebilirsiniz. En sevdiği küpenin eşini bulmak için dolanıp durmaktan kimse hoşlanmaz. Küpelerinizi, bileziklerinizi ya da kolyelerinizi gruplandırarak takı dolabına yerleştirebilir ve böylece birbirlerine karışmalarını önleyebilirsiniz. Kıyafet hurçları ise dolabınıza sığmayan kıyafetleriniz için sizin kurtarıcınız olacak. Dolabınız için askılıklar edinmek gibi yardımcı araç gereçler, kıyafetlerinizi daha rahat düzenlemenize imkan tanıyacak.

Vakumlu Poşetlerden Yararlanın

Vakumlu poşetler için yüzyılın icadı desek abartmış olmayız. Aktif olarak kullanmadığınız ya da mevsime uygun olmayan giysilerinizi vakumlu bir poşette saklayarak hem alandan çok büyük tasarruf edebilir hem kıyafetlerinizin toz tutmasını engelleyebilir hem de aradıklarınızı çok daha rahat bir şekilde bulabilirsiniz. Bu pratik ürünlerin kullanımı da çok basit! Vakumlu poşetlerin içine düzgün bir biçimde yerleştirdiğiniz kıyafetlerinizi, başlığını çıkardığınız elektrik süpürgesi yardımıyla vakumlayın. Bu işlem gerçekleştikten sonra, vakumlanmış olan kıyafetlerinizi bir kıyafet hurcuna, çekmeceye, baza ya da çekyat altına koyabilirsiniz

Açık Dolap Askısı Yaptırın

Bir diğer alternatif ise evinize tıpkı alışveriş merkezlerinde olduğu gibi açık dolap askılıkları yaptırmak. Bu sayede istediklerinizi çok daha rahat bir şekilde bulup giydikten sonra yerine rahatça yerleştirebilirsiniz.

Ayakkabılarınızı Alandan Tasarruf Ederek Yerleştirin

Organizasyon sıkıntısını yalnızca giysi dolabımızda yaşamayız. Bazen ayakkabıları yerleştirmek ve aradığınız ayakkabıyı bulmak da oldukça zorlu olabilir. Daha küçük alanlara daha çok sayıda ayakkabı sığdırabilmeniz için küçük bir önerimiz var! Eğer ayakkabılarınızın ters çiftlerini, birisinin topuğu öne ve diğerinin de topuğu arkaya gelecek şekilde koyarsanız bu size alandan tasarruf sağlayacaktır.

Boş Alanları Değerlendirin

Giyinmek için ayrı bir odanız varsa ne ala! Fakat herkes bu kadar alan ayırabilecek durumda değil. Eğer siz de bu grupta yer alıyorsanız üzülmeyin. Çalışma odanızın veya salonunuzun duvarına yapacağınız bir gardırop, alan sorununa kalıcı bir çözüm getirebilir.

Işık Tercihi

Daha dinlendirici bir etki yarattığı için çoğumuz evin aydınlatmasında sarı ışık tercih ediyoruz. Ancak söz konusu kıyafet seçimi olduğunda beyaz ya da gün ışığı renginde ampullere yönelmekte fayda var. Böylece kıyafetlerinizin üzerinizde nasıl durduğunu daha iyi görebileceksiniz.

Renklerine Göre Ayırmak

Aradıklarınızı bulmanın belki de en konforlu yoludur kıyafetlerinizi renklerine göre ayırmak. Kıyafetlerinizi renklerine ve tonlarına göre bir skala oluşturarak ayırabilirsiniz. Mavi tonlarından mor tonlara, oradan pembe ve kırmızıya geçiş gibi… Böylelikle hem giysi seçimi esnasında zamandan tasarruf edebilir hem de çok şık görünen bir dolaba sahip olabilirsiniz.

Alışverişte Anlık Heveslere Kapılmayın

Bu kadar düzenlemeden sonra dolabınıza alacağınız her parçayı dikkatle seçin. Anlık beğendiğiniz bir ürün için şu soruları sorun: Bu kıyafeti daha sonra giyecek miyim? Bu kıyafete ihtiyacım var mı? Aldığınız kıyafeti ertesi gün deneyin. Şayet bu kıyafeti giymek istemediğinize karar verirseniz ürünü değiştirin. Böylece dolabınızı lüzumsuz kıyafetlerden kurtarmış olursunuz. Ayrıca zaman ve para tasarrufu yaparsınız.

Bu rehberi takip ettiğinizde dolap düzenlemenin aslında hiç de zor bir iş olmadığını anlayacaksınız. Bu kadar kıyafete ihtiyacınızın olmadığını ve alışverişlerimizin çoğu zaman anlık heveslere dayandığını unutmayın. Gardırobunuzun düzenli, kıyafetlerinizin şık olması dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir