Aşırı Su Verilen Bitkileri Kurtarmanın Püf Noktaları

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
bitki

Bitkiler bir yeri güzelleştirmek için harika birer peyzaj ürünüdür. İster evimizin balkonundaki çiçekler olsun, isterse bahçede yetiştirdiğimiz mis gibi taptaze domates… Bitkiler bulunduğu yere tazelik ve ferahlık getirir. Fakat zaman zaman hepimiz bitkilere bakım yaparken çeşitli hatalar yapabiliyoruz. Bu hataların başında da gereken miktardan fazla su vermek geliyor. Çok fazla sulama yaptığımızda çiçeklerimiz oksijen de dahil olmak üzere gaz değiş tokuşu yapamaz ya da besin maddelerini absorbe edemezler. İlginçtir ki fazla su vermek, gerekenden az miktarda su vermekten çok daha fazla yapılan bir yanlıştır. Eğer ki böyle bir durumda kaldıysanız merak etmeyin, çözümü mevcut. Bu yazımızda sizlere bitkilerinize fazla su verdiğinizde yapmanız gerekenleri anlatacağız. Umuyoruz ki beraberce yeşil dostunuzu kurtarmayı başaracağız.

bitki kurtarma

Bitkiyi Güneşten Uzaklaştırın

Aklımıza ilk gelen düşünce, toprağı güneşte kurutmaktır. Fakat güneş yerine gölgede kurutmak en akıllıcası olacaktır. Çünkü gölgede, bitkiler daha az su kullanır. Zaten köklerinin çürümesinden dolayı susuz kalmış bitkinizin güneşte kalması üst yapraklarına daha çok zarar verecektir. Eğer ki bitkinizin yaprakları açık yeşilse ya da sararmışsa bu bitkinizin aşırı miktarda sulandığını gösteren bir işarettir. Ayrıca verdiği filizler yeşil değilse ve kahverengiye çalan bir tonu varsa bu da bitkinizin aşırı sulamaya maruz kaldığını gösterir. Saksınızı gölge bir köşeye alarak işe başlayabilirsiniz.

Saksı Seçimini Dikkatli Yapın

Saksılar çeşitli renkleri ve görünüşleriyle evimize farklı bir enerji ve şıklık katarlar. Fakat her saksı, bitkilerimiz için uygun olmayabilir. Saksınızın uygunluğunu görmek için onu çevirip altına bakmanız yeterli. Eğer altında drenaj delikleri varsa saksınız bitki yetiştirmeye uygun demektir. Aksi bir durumda, bitkiniz fazla suyu tahliye edemez. Saksıda biriken su ise zaman içerisinde bitkinizin köklerini boğar.

Toprağın Rengine Bakın

Toprağınız size bitkiniz hakkında birçok ipucu verecektir. Eğer saksının üst kısmında görünen toprak kahverengi tonlarındaysa, bu sizin sağlıklı bir yaşam alanına sahip olduğunuzu gösterir. Toprağınız yeşile yakın bir tondaysa, bu durum bitkinize fazla su döktüğünüze dair bir işarettir. Bol miktarda suyu seven yeşil renkli yosunlar saksınıza yerleşmeye başlamış demektir. Bu gibi durumlarda bitkinizin toprağını değiştirmelisiniz. Bitkiniz solmuşsa ve artık filiz vermekten vazgeçiyorsa bu da bitkinizin aşırı sulamadan dolayı ölmeye başladığını gösteren işaretlerden biridir.

Köklerini Yumuşatın

Aşırı sulamadan dolayı bitkiniz sararmaya başladığında bitkiyi saksıdan çıkarmamız ve bir süre dışarıda muhafaza etmemiz gerekiyor. Saksıdan çıkarma işlemi biraz incelik isteyen bir iş olsa da kolay bir yöntemi var. Saksının kenarlarına hafifçe vurduğunuzda bitkinin kökleri hafifçe sarsılıp gevşer. Sonra toprağın ya da bitkinin üst kısmını hafifçe tutarak saksıdan çıkarabilirsiniz.

Bitkiyi Yeniden Ekmeden Önce Bekleyin

Bitkiyi toprağından ayırdıktan sonra, bir ızgara telin üzerine koyarak birkaç saat ya da yarım gün kadar köklerinin kurumasını beklemelisiniz. Bu arada da bitkinizin köklerinde zarar olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Eğer hasar varsa rengi kahverengiye yakın olacaktır. Sağlığı yerinde olan bir bitkinin kökü beyaz olur.

Saksınızın Drenaj Delikleri Yoksa Yeni Bir Saksı Edinmenin Vakti Gelmiş

Eğer şu an kullandığınız saksı, bitki yetiştirmeye uygun değilse ve fazla suyu dışarı atabileceği drenaj delikleri yoksa yeni bir saksı edinmenin vakti gelmiş demektir. Yeni saksının dibine çakıl taşları ya da bitki taban örtüsü koyarak fazla suyla birlikte akıp giden toprağı saksı içinde tutabilir ve bitkinizin fazla suyu daha kolay tahliye etmesine yardımcı olabilirsiniz.

Su Yosunlarından Kurtulun

Bitkinizi yeşillenmiş ve üzerinde su yosunu büyümüş topraktan nazikçe ayırın ve bu toprağı bir daha hiçbir bitkinizde kullanmamak üzere çöpe atın. Bu sayede bitkiniz rahat rahat hava alacak ve toprağını sürekli nemli tutan yosunlardan köklerini kurtarmış olacaktır.

Köklerde Çürüme Varsa Temizleme Vakti Gelmiş Demektir

Köklerin rengi beyazdan kahverengiye dönmüşse ve çürüyüp kokmaya başladıysa bitkinizi yeniden toprağa kavuşturmadan önce köklerin çürüyen kısımlarını kesmeniz gerekir. Bu kısımda dikkatli olmalısınız. Bitkiniz için hayati öneme sahip bu durum için yalnızca hastalıklı veya çürüyen kısımları kestiğinize emin olun.

Bitkinizi Yeni Yuvasına Kavuşturun

Bitkinizi şık ve sağlıklı bir saksıda, yeni gölgelik köşesinde yepyeni bir toprakla buluşturun. Köklerini de güzelce örtün. Size her zaman minnettar kalacaktır.

Yapraklarına Su Sıkın

Özellikle havalar sıcak olduğunda, bitkilerimize daha fazla su verme ihtiyacı duyarız. Bunu bitkimizi sevdiğimizden yapsak da bazen sevgi gibi suyun da fazlasının zararlı olabileceğini unutmayın. Bitkinizin yapraklarına bir sprey yardımıyla sıkacağımız bir miktar su, bitkinizin boğulmadan su ihtiyacını karşılamasını sağlayacaktır.

Toprağın Üst Kısmı Kurumaya Yaklaşmadan Sulama Yapmayın

Bitkinizin gerçekten suya ihtiyacı olduğundan emin olana kadar sulama yapmayın. Önce toprağı kuru olup olmadığını kontrol edin. Kurumaya yakınsa, az miktarda su dökün. Toprağın tamamen kurumasını beklemeyin; bu durum bitkinizi şoka sokabilir. Döktüğünüz suyun drenaj deliklerinden aşağıya akarak etrafı ıslatmasını önlemek için ise saksı altlıkları kullanmanızı tavsiye ederiz.

Bitkinizde Yeni Filiz Görmeden Gübreleme Yapmayın

Bitkinizin gübrenin içindeki maddeleri absorbe edip kullanabilmesi için öncelikli olarak sağlığına tekrar kavuşması gerekmektedir. Eğer henüz toparlanamamış olan bitkinize gübre verirseniz tutunmaya çalışan zayıf köklerini de yakabilirsiniz. Bu yüzden sabırlı olun ve bitkiniz yeniden ışıldayana kadar bekleyin.

Bitkiniz Yeni Filiz Verdikten Sonra Sulama Yaparken Arka Arkaya İki Kere Gübreleyin

Bitkiniz, tıpkı sağlığına kavuşmaya çalışan biri gibi normalde olduğundan daha çok ilgiye ve besine ihtiyaç duyar. Bunun için de ilk filizi gördüğünüz zaman, daha çok gübre, ilgi ve en önemlisi de sevgi vermelisiniz.

Bitkiniz Tümüyle İyileştikten Sonra Her 7 ila 10 Sulamada Bir Gübreleyin

Artık bitkiniz tamamen sağlıklı ve ışıldıyor. Yine de rutin bakımlarını elden bırakmamak, bitkinizin eski sağlıksız günlerine dönmemesi açısından önemlidir. Bu yüzden bu rehberde altını çizdiğimiz noktalara dikkat ederek sizler de bitkilerinizi mutlu edebilirsiniz.

Eğer her şeye rağmen aşırı sulamayla alakalı problemler yaşıyorsanız, internetten veya bahçe ürünleri satan dükkanlardan bir nem ölçer satın alabilirsiniz. Nem ölçeri toprağa bastırınca size toprağın kuruluk oranını söyler. Bu sayede toprağı gerçekten sulamaya ihtiyacın olup olmadığını rahat bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Unutmayın, hareket etmeseler dahi bitkiler de canlıdır ve onların da ihtiyaçları vardır. Biraz su, biraz güneş, biraz gübre ve biraz da sevgi… Bitkilerinizle birlikte size sağlık ve mutluluklar diliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir