Mantolama Nedir? Mantolama Nasıl Yapılır?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Mantolama basit tanımı ile bir binanın ısı yalıtım malzemesi ile kaplamasına verilen isimdir. Mantolama, binanın ısı yalıtımı yapmasını sağlar ve aynı zamanda enerji korumasına da  yardımcı olur. Yapılarda mantolama yapılırken kompozit yalıtım malzemeleri ile çevreleme tekniği kullanılır. Mantolamanın tekniği ve kullanılan malzemeler sürekli olarak geliştiği için en son yapılan yeni binalarda son teknoloji mantolama kullanılmaktadır. Aynı şekilde eski olan binalara da son teknoloji mantolama yapılabilir. Bu sayede bina içerisinde ısı enerjisi verimliliği artar. Mantolama işlemi tüm bunların yanı sıra, bina güçlendirmede de oldukça sık kullanılır. Özellikle yapılarda dış cephe mantolama işlemi, dış cephe yalıtım performansını arttırır aynı zamanda bina güçlendirmesinde kullanılan en yaygın mantolamadır.

Mantolama işlemi en yaygın dış cephelerde bilinse de, yapı içerisinde iç cephe yalıtım performansı açısından da önemlidir. Mantolamanın çeşitlerine göre iç cephede, çatı katlarında, soğuk hava depolarında, döşeme, garaj, depo gibi yerlerde de mantolamaya sıklıkla başvurulur. İç cephe mantolama işlemlerinin en büyük avantajı ise yapı içerisinde ki ısı dengesini korur ve böylelikle büyük ölçüde tasarruf edilmesini sağlar.

Mantolama Çeşitleri

Mantolama işleminin birden çok çeşidi mevcuttur. Çeşitliliğin olmasının sebebi, mantolamanın yapılacağı yapıların ve kullanım amacının farklı olmasıdır. Örnek verecek olursak mantolama çeşitleri şu şekildedir;

  • İç Cephe Mantolama: Dış cephe mantolama ile benzer özellik gösterse de farklı olarak, mantolama işlemi sırasında alçıpan yapma ve boyama imkanı sunar.
  • Döşeme – Zemin Mantolama: Zeminlerde su geçirgenliğini en aza indirmek ve alttan ısı yalıtımını sağlamak amacı ile yapılır. Zemin katların ya da katlarda ki zeminlerde ısı kaybını önleyecek olan mantolama çeşitleri arasında yerini alır.
  • Çatı Mantolama: Çatı mantolama da dış cepheden farklı olarak daha sert yapılı mantolama malzemeleri kullanılır. Yağmur, soğuk hava gibi olumsuz etkileri en aza indirir. Bu olumsuz etkileri en aza indirirken, buhar buhar ve yoğuşma dengeleyici ile birlikle mantolanır.

Taşyünü Mantolama

Mantolama yapılırken en çok kullanılan malzemelerden biri taşyünüdür. Volkanik oluşumlardan meydana gelen %97 oranında doğada bulunan maddelerin -1500 derecede elyaf haline dönüştürülmesi ile elde edilen bir malzemedir. Özellikle ısı ve ses yalıtımlarının yapıldığı alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. İçerisinde gözle görülmeyen mikroskobik hava kesecikleri sayesinde yalıtım eylemini doğrudan gerçekleştirebilir. Sıcaklık ve ısı değişkenleri yapılarda küf oluşumuna zemin hazırlayabilir. Taşyünü mantolamanın en önemli avantajlarından biri de, gün boyu kullanılan konut yapılarında ısı dengesi sağlarken küflenmeyi de önlemesidir. Geçici olarak kullanılan konut yapılarında ise taşyünü mantolama sayesinde oldukça tasarruf edilir. İçerisinde bulunan hafif malzemesi ile ısı depolamadan kaçındığı için tasarruf imkanı sunar.

Fugalı Mantolama

Fugalı mantolama son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiştir. Özellikle dekoratif dış cephe mantolama kategorisinde yer alan fugalı mantolama, düz ısı yalıtım plakalarının özel sıva ile kaplanmasıyla elde edilir. Hem izolasyon sağlaması, hem dekoratif olması hem de özel sıva gerektirmemesi ile oldukça tercih edilen mantolama malzemesidir. Dış cephede yapıların özenli ve güzel gözükmesi önemli bir faktördür. Fugalı mantolama ile hem yapının dış cephesine güzel görünüm sağlanır hem de ısı – ses izolasyonu en yüksek verimde kullanılır. Özel sıva gerektirmemesi ve diğer etkenlerden dolayı metrekare fiyatı diğer mantolama malzemelerine göre daha fazladır.

Yapıların gelişmesi ile birlikte mantolama, konut, bina gibi yerlerde en çok aranan kriterler arasında yerini almıştır. Mantolamanın yapılacağı yere göre değişkenlik gösterse de malzeme kalitesi arttıkça mantolama fiyatları da ona paralel bir şekilde artmaktadır. Mantolama fiyatı belirlenmesi için, mantolama yapacak olan firmanın, yapıya gelip çeşitli ölçümler yapması ve malzemeyi kararlaştırması gerekmektedir. Bunun için mantolama firmalarından danışmanlık hizmeti talep edilebilmektedir ve mantolama fiyatları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olunabilmektedir.

Siz de yenilikçi ve modern tarzda bir ev sahibi olmak istiyorsanız Sur Yapı tarafından özenle tasarlanan Sur Yapı Antalya Konut Projesi’ne göz atabilirsiniz.

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "https://schema.org",
  "@type": "FAQPage",
  "mainEntity": [{
    "@type": "Question",
    "name": "Mantolama Nedir?",
    "acceptedAnswer": {
      "@type": "Answer",
      "text": "Mantolama basit tanımı ile bir binanın ısı yalıtım malzemesi ile kaplamasına verilen isimdir. Mantolama, binanın ısı yalıtımı yapmasını sağlar ve aynı zamanda enerji korumasına da  yardımcı olur."
    }
  },{
    "@type": "Question",
    "name": "Mantolama Çeşitleri Nelerdir?",
    "acceptedAnswer": {
      "@type": "Answer",
      "text": "Mantolama çeşitleri şu şekildedir;
İç Cephe Mantolama: Dış cephe mantolama ile benzer özellik gösterse de farklı olarak, mantolama işlemi sırasında alçıpan yapma ve boyama imkanı sunar.
Döşeme - Zemin Mantolama: Zeminlerde su geçirgenliğini en aza indirmek ve alttan ısı yalıtımını sağlamak amacı ile yapılır.
Çatı Mantolama: Çatı mantolama da dış cepheden farklı olarak daha sert yapılı mantolama malzemeleri kullanılır."
    }
  }]
}
</script>
<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "https://schema.org",
  "@type": "Article",
  "mainEntityOfPage": {
    "@type": "WebPage",
    "@id": "https://blog.suryapi.com.tr/mantolama-nedir-mantolama-nasil-yapilir/"
  },
  "headline": "Mantolama Nedir? Mantolama Nasıl Yapılır?",
  "description": "Mantolama nedir? Mantolama çeşitleri nelerdir? Taşyünü mantolama ve Fugalı mantolama nedir? Soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.",
  "image": "",  
  "author": {
    "@type": "Organization",
    "name": "Sur Yapı",
    "url": "https://blog.suryapi.com.tr/"
  },  
  "publisher": {
    "@type": "Organization",
    "name": "Sur Yapı",
    "logo": {
      "@type": "ImageObject",
      "url": "https://blog.suryapi.com.tr/wp-content/uploads/2020/07/logo2.png"
    }
  },
  "datePublished": "2022-07-18",
  "dateModified": "2022-07-20"
}
</script>

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir