Devre Mülk Nedir? Devre Mülk Satışı Nasıl Yapılır?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Son zamanlarda sıklıkla adından söz ettiren devre mülk, kişilerin oldukça tercih etmek istediği ama kafalarda soru işareti bırakan bir konu olarak bilinmektedir. Özellikle tatil zamanları yaklaştıkça çoğu kişinin aklından devre mülk ne demek, nasıl yapılır soruları geçmektedir. Devre mülk nedir diye bakacak olursak, bir binanın ya da bir bağımsız bölümün, yılın belli dönemlerinde ortaklaşa olarak kullanıldığı hakka devremülk hakkı denir. Devreden ve devralan kişi tapu dairelerinde mülkiyet hakkını tescil etmesi ile devri ile tapu tescil ettirerek devre mülk işlemini gerçekleştirir. Devre mülk işlemleri genellikle tatil amaçlı tercih edilen konutlardır. Devre mülkler belirlenen tarihler arasında kiralanabilir ya da satın alınabilir. Satın alma işleminde satılık devre mülk için mülkiyet sözleşmesi önemlidir. Diğer yandan kiralık devre mülk için ise kira sözleşmelerinde mülkiyet söz konusu değildir ve ona göre hazırlanmalıdır. Devre mülkü satın alıp hak sahibi olan kişi bu hakkını devredebilir. Devre mülk satın almak için, mülkü satan kişi ve alacak kişi arasında tapuda bir mülkiyet sözleşmesi imzalanır ve devre mülk hak sahibine geçmiş olur.

Devre Mülk Satışı Nasıl Yapılır?

Devre mülk işlemleri mülkiyet hakkı içerdiği için sadece basit bir görüşme ya da imzalanan bir sözleşme ile satılamaz. Mülkiyet hakkı tapuda tescille elde edildiği için tapu dairelerine resmi olarak satış işlemlerinin gerçekleşmesi gerekir. Resmi işlemler dışında yapılacak olan sözleşme ya da işlemler yok sayılır. Bu hem alıcının hem de satıcının hakkını korumak için önemlidir.

Devre Mülk Kaç Kişiye Satılabilir?

Genellikle devre mülk kaç kişiye satılabilir diye sorulduğunda belirli bir kişi sayısı aralığı gözlenmez. Satışı yapan tesisin ne kadar bir kapasiteye sahip olduğu, büyüklüğü, konaklama alanları, sosyal alanları gibi etkenler de kişi sayısının belirlenmesinde önemli bir kriter olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer alıcı satışını yapmak isterse bunu devre mülkü aldığı firma ile görüşmelidir. Alıcının firma ile yaptığı sözleşmede ne kadar kişiye devre mülkün satılacağı açıkça belirtilmelidir. Sözleşme dışında olan her işlem yok hükmünde sayılmaktadır.

Devre mülk işlemleri için mutlaka çok yönlü bir araştırma, alıcı ve satıcının güvenilir kişiler olması son derece önemlidir. Çünkü bu tür işlemler oldukça suistimale açık, kullanım durumu, aidat sorunları gibi başlıca anlaşmazlıklara oldukça meyillidir. Aynı zamanda bu tür işlemler için devre mülk fiyatları konusunda da iyi bir piyasa değerlendirmesi yapılması gerekir. Sizde konforlu tatil yapabileceğiniz bir devre mülk arıyorsanız Sur Yapı Tatil Evleri Antalya devre mülklere göz atabilirsiniz.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir