Duvar Ses Yalıtımı Önemi ve Ses Yalıtımında Kullanılan Malzemeler

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Gelişen bilim ve teknoloji ile her geçen gün çağın gerektirdiği şekilde yenilenme ve dönüşüm yaşanmaktadır. Bu gelişim özellikle mimari yapılarda olup evden şirketlere kadar genişlemektedir. Bu tip gelişken yapılarda, yapılması gereken en önemli şeylerden biri de ses yalıtımıdır. Hem ev tipi hem de diğer tip yapılarda özellikle insan yoğunluklu bir yaşamın ya da vakit geçirmenin olduğu yapılarda ses izolasyonu büyük önem taşımaktadır. Ses yalıtımları gürültüyü önlemek ve duvardan duvara olan ses geçirgenliğini en aza indirmek ya da tamamen yok etme teknolojisi üzerine kuruludur. Ses yalıtımlarının özellikleri ve ses izolasyon malzemesi binanın ya da yapının özelliklerine göre de değişkenlik gösterir. Örnek verecek olursak;

  • Duvar Ses Yalıtımı: Duvar ses yalıtımı teknolojisi genellikle fabrika, motor – makine – kontrol odalarının bulunduğu ya da ses stüdyosu tarzında olan yapılarda en çok kullanılan ses yalıtımıdır. Bu yalıtım ile duvardan başka bir odaya sesin geçişi engellenir. Duvar ses yalıtımı yapılırken en çok ses geçirmeyen duvar tercih edilir.
  • Ev Ses Yalıtımı: Evlerde kullanılan ses yalıtımının en önemli amacından biri dışarıya karşı bir ses oluşmasını önlemekten ziyade dışarıdan gelen sesleri yalıtmaktır. Kentlerin hızlı bir şekilde yükselmesinden sonra hem şehir içinde hem de yaşanılan konut içlerinde sesler oldukça artmıştır. Bu yüzden dışarı gürültünün etkilerini en aza indirmek için ev yalıtım sistemleri oldukça tercih edilmektedir.
  • Oda Ses Yalıtımı: Odalar için kullanılan ses yalıtımları genellikle ev içerisindeki odalarda ya da işyeri gibi yapılarda oda bölümleri için kullanılmaktadır. Aynı şekilde, oda ses yalıtımı teknolojileri hem dışarıya ses vermemek hem de dışarıdan gelen sesleri engellemek için kullanılır. Özellikle büyük şirket niteliğinde olan yapıların çalışma alanlarını ayırmak için önem arz etmektedir.
  • Tavan Ses Yalıtımı: Tavanda uygulanan ses yalıtımı genellikle bir binanın katları arasında uygulanmaktadır. Konut, ofis, katlı işyerleri gibi yapılarda aşağı ya da yukarı katlar arasındaki ses oluşumunu engellemek için kullanılır. Bulunan konumda üst kattan ses gelmesi engellenir, aynı zamanda aşağı katlara da bulunduğunuz kattan ses gidişi engellenir.

Ses Yalıtımında Kullanılan Malzemeler

Piyasa içerisinde birçok ses yalıtım malzemesi mevcuttur. Bununla birlikte ses yalıtımında kullanılan malzemeler ne kadar kaliteli olursa ses yalıtımı da o kadar kalıcı ve sürekli hale gelecektir. Ancak bu malzemelerin hepsi aynı işlevi göstermez ve bazısı istenilen verimi sunamaz. Ses yalıtım malzemesi olarak kullanılan ürünün kalitesi düştükçe sesi soğurabilme kapasitesi de o kadar düşmektedir. Aynı şekilde kullanılacak olan malzeme ses yalıtımının yapılacağı yere göre de değişkenlik gösterir. Örnek verecek olursak, duvar ses yalıtım malzemeleri için genel olarak alüminyum kaplı yapışkan bantlar ya da kauçuk sünger kullanılır. Stüdyo tarzı olan yerlerde ise yumurta kabı süngerleri, akustik ses önceliği süngerler kullanılmaktadır. Tavan ses yalıtımları için kullanılacak olan en kaliteli malzeme keçedir. Keçe maddesi sesi oldukça iyi soğurur ve içine hapseder.

Ses yalıtımı yaptırırken mutlaka çok iyi şekilde araştırma yapılmalı ve yalıtımı yaptıracağınız firmaların iyi seçilmesi gerekir. Ses yalıtımı yaptırmadan önce yalıtımın kullanışlı ve işe yarar olması açısından yapılacak yerler iyi bir şekilde belirlenmelidir. Gerekirse firma ekiplerinden bilgi verilmesi için danışmanlık hizmeti talep edilebilir. Kentler, dünya, teknoloji ve bilim ilerledikçe maruz kaldığımız gürültü de sıklaşmaya başlamaktadır. Gürültünün hem rahatsız edici hem de zararlı etkilerini en aza indirmek için ses yalıtımının yapılması oldukça önem arz etmektedir.

Devre mülk kiralayarak ya da satın alarak sadece yaz tatili değil dört mevsim tatilin keyfini çıkarmak için Tatil Evleri Antalya sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir