İskan Nedir? Yapı Kullanma İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
sur-yapi-6

“İskan” olarak anılan “yapı kullanma izin belgesi” hukuki olarak bir binanın oturulabilir olması için zorunlu bir belgedir. Bir inşaat tüm detayları ile tamamlanmış olsa dahi eğer bu belgeye sahip değilse insanların oturması için resmi olarak uygun değildir. İskanı olmayan yapıların tamamının kullanıma açık olmadığı gibi belli bir bölümünün de oturumuna izin verilmez. Yapının iskanının alınabilmesi için kısmen ya da tamamen tamamlandığında resmi olarak bildirimi yapılır ve gerekli evraklar tamamlanarak yapı kullanma izin belgesi alınır. Üzerinde tapu kaydı, bağımsız bölümler, ruhsat bilgileri ve mal sahiplerinin adı gibi farklı veriler yer alır.

İskan Nedir? Nereden Alınır?

Köyde ya da şehir içinde bir bina inşa ediyorsanız ve resmi olarak içinde sorunsuz şekilde oturulmasını istiyorsanız ihtiyacınız olan belge resmi bir izin çeşidi olan iskandır. Halk arasında yaygın kullanılan adıyla İskan nedir? sorusunun cevabı resmi kurumlarda “yapı kullanma izin belgesi” olur. Oturma izin belgesi olarak da yaygın şekilde adlandırılır. İskan yapının tamamına ya da oturulmaya hazır olan tamamlanmış kısımlarına alınabilir. İskan almak için aranan şart oturum izni istenen bölümün beklenen durumları karşılamasıdır.

İskan, inşaatın yapıldığı ve ruhsatın alındığı bağlı belediyeden ya da valiliğe bağlı olan İl Özel İdaresi’nden alınabilir. İskan almak için yapı ruhsatı alırken verilen projeye uygun hareket edilmesi gerekir. Ruhsat ve eklerde belirtilen uygunlukta tamamlanan yapılara iskan verilir. Belediyelerin İmar Müdürlüğü’nde yer alan Yapı Kullanma İzin Birimi’ne ruhsata ve hukuka uygun hareket ettiğinizi gösteren gerekli evraklarla giderek belgenizi alabilirsiniz.

İskan Nasıl Alınır?

Devam eden ya da tamamlanan bir inşaata sahipseniz “İskan nasıl alınır?” sorusunun cevabı sizin için önemlidir. Yapı kullanma izin belgesi alabilmek için yeterli şartları taşıyorsanız gerekli birimlere ulaşarak dilekçe doldurmak süreci başlatmak için ilk adımıdır. Dilekçenin ardından İmar Müdürlüğü’nde çalışan kişiler inşaat alanının belirlenen şekilde ilerlediğine ve şartları karşıladığına dair doğruluğu tespit etmek için ziyarete gelir. Talimatlara uygun bulunan yapılara belge verilirken bulunmayan inşaatlarda düzenleme sonrası tekrar başvuru yapılabilir.

İnşaatınız eğer belge alabilme şartlarını karşılıyorsa noter onaylı bir taahhütname talep edilir. İnceleme sonrası alınan taahhütname Yapı Kullanma İzni Amirliği’ne teslim edilir ve sonraki sürece geçilir. İskan alabilmek için taahhütname teslimi sonrası harç, katılım payı ve emlak vergisi ödenmeli ve makbuzla belgelenmelidir. Tüm işlemler tamamlandığında oturum izniniz hazır olur.

İskan Sorgulama Nasıl Yapılır?

İskan belgesi nedir? sorusunun cevabını öğrendikten sonra aklınızda şu an yaşadığınız ev ya da almayı planladığınız evin iskan durumu hakkında merak ettikleriniz olabilir. Bir ev alırken ya da sahip olduğunuz yerde oturmanın hukuki bir sorun yaratmayacağını öğrenmek için iskan sorgulama yapabilirsiniz. Bunu belediyeden yapabileceğiniz gibi hiç uğraşmadan internetten de kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Belediyeden sorgulama için tapu bilgileriniz ve ikametgah gibi orada yaşadığınızı gösteren belgeler ile yapabilirsiniz. Almayı düşündüğünüz bir mülk ise sahibine bu bilgiyi sorabilir ya da belediyeden öğrenebilirsiniz. Online sorgulama için de e-devlet hizmetinden yararlanabilirsiniz. e-devlet’e giriş yaptığınızda arama bölmesine “Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) Verilmesi (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hizmeti)” yazmanız yeterlidir. Online sorgulama için tapu sahibinin giriş bilgileri gerekli olur.

Yapı Kullanma İzin Belgesi Nedir? Kim Alabilir?

Yapı kullanma izin belgesi nedir? sorusu kadar önemli unsurlardan biri de kimin, hangi şartlar altında bu izni alabileceğidir. Yapı kullanım izin belgesi yani iskan sadece ruhsatlı yapılara verildiği gibi sadece belli kişiler tarafından alınabilir. Ruhsatsız inşa edilen eski binalara, inşaata ruhsatı alınmadan başlanan binalara ya da ilgili olmayan kişilere verilmez. Taşınmaz mülk için geçerli bu belgeyi inşaat sahibi, müteahhit ya da noterden alınan belge ile yetki verdiği kişiler alabilir. Sizin üzerinize olmayan bir yapı için iskan alamaz ve online sorgulama yapamazsınız.

İskanı alınmış en yenilikçi tarzda binalar ve güvenilir satış için kendi alanında markalaşan Sur Yapı’yı tercih edebilirsiniz.

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "https://schema.org",
  "@type": "FAQPage",
  "mainEntity": [{
    "@type": "Question",
    "name": "İskan Nedir?",
    "acceptedAnswer": {
      "@type": "Answer",
      "text": "Köyde ya da şehir içinde bir bina inşa ediyorsanız ve resmi olarak içinde sorunsuz şekilde oturulmasını istiyorsanız ihtiyacınız olan belge resmi bir izin çeşidi olan iskandır. Halk arasında yaygın kullanılan adıyla İskan nedir? sorusunun cevabı resmi kurumlarda “yapı kullanma izin belgesi” olur. Oturma izin belgesi olarak da yaygın şekilde adlandırılır."
    }
  },{
    "@type": "Question",
    "name": "İskan Nasıl Alınır?",
    "acceptedAnswer": {
      "@type": "Answer",
      "text": "Yapı kullanma izin belgesi alabilmek için yeterli şartları taşıyorsanız gerekli birimlere ulaşarak dilekçe doldurmak süreci başlatmak için ilk adımıdır. Dilekçenin ardından İmar Müdürlüğü’nde çalışan kişiler inşaat alanının belirlenen şekilde ilerlediğine ve şartları karşıladığına dair doğruluğu tespit etmek için ziyarete gelir. Talimatlara uygun bulunan yapılara belge verilirken bulunmayan inşaatlarda düzenleme sonrası tekrar başvuru yapılabilir."
    }
  },{
    "@type": "Question",
    "name": "İskan Sorgulama Nasıl Yapılır?",
    "acceptedAnswer": {
      "@type": "Answer",
      "text": "Bir ev alırken ya da sahip olduğunuz yerde oturmanın hukuki bir sorun yaratmayacağını öğrenmek için iskan sorgulama yapabilirsiniz. Bunu belediyeden yapabileceğiniz gibi hiç uğraşmadan internetten de kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz."
    }
  },{
    "@type": "Question",
    "name": "Yapı Kullanma İzin Belgesini Kimler Alabilir?",
    "acceptedAnswer": {
      "@type": "Answer",
      "text": "İskan sadece ruhsatlı yapılara verildiği gibi sadece belli kişiler tarafından alınabilir. Ruhsatsız inşa edilen eski binalara, inşaata ruhsatı alınmadan başlanan binalara ya da ilgili olmayan kişilere verilmez. Taşınmaz mülk için geçerli bu belgeyi inşaat sahibi, müteahhit ya da noterden alınan belge ile yetki verdiği kişiler alabilir."
    }
  }]
}
</script>
<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "https://schema.org",
  "@type": "Article",
  "mainEntityOfPage": {
    "@type": "WebPage",
    "@id": "https://blog.suryapi.com.tr/iskan-nedir-yapi-kullanma-izin-belgesi-nasil-alinir/"
  },
  "headline": "İskan Nedir? Yapı Kullanma İzin Belgesi Nasıl Alınır?",
  "description": "İskan nedir? İskan nereden alınır? İskan nasıl alınır? İskan sorgulama nasıl yapılır? Soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.",
  "image": "https://blog.suryapi.com.tr/wp-content/uploads/2021/11/entry.jpg",  
  "author": {
    "@type": "Organization",
    "name": "Sur Yapı",
    "url": "https://blog.suryapi.com.tr/"
  },  
  "publisher": {
    "@type": "Organization",
    "name": "Sur Yapı",
    "logo": {
      "@type": "ImageObject",
      "url": "https://blog.suryapi.com.tr/wp-content/uploads/2020/07/logo2.png"
    }
  },
  "datePublished": "2022-04-25",
  "dateModified": "2022-04-27"
}
</script>

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir