Parsel Nedir? Parsel Nasıl Öğrenilir?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
parsel-nedir-nasil-ogrenilir

Taşınmaz mülk alım ve satım işlemlerinde sıklıkla kullanılan parsel kelimesi aslında oldukça genel bir tanımlamaya sahiptir. Tek bir kişiye ya da birden fazla hak sahibine ait olabilen tapular söz konusu olduğu zaman “parsel ne demek ve türleri nelerdir?” sorusu dikkat çeker. Size ait olan bir mülk ya da satın almayı planladığınız bir toprak için hakkında bilgi sahibi olmak ve sorgulama şeklini öğrenmek önemlidir.

Parsel Nedir?

İmar ve tapu yasalarına göre hukuki şekilde belirlenen “parsel nedir?” sorusunun ilk etapta cevabı genel verilebilir. Sadece bir yapı yapılabilecek şekilde bölünerek ayrılan toprak parçalarının her biri parsel olarak adlandırılır. İmar Yasası’nın 18. maddesinde sınırları ve ayrımı harita üzerinde belli olan toprak parçası olarak geçer.

Yasal düzenlemelerin belirttiği şekilde ayrılarak sınırları bilinen toprağın sahip sayısı değişkenlik gösterebilir. Özellikle miras intikali yoluyla edinilmiş mülklerde hissedar oranı toprağın kullanımını engelleyecek kadar fazla olabilir. Parseller özel kişilere ait olabildiği gibi kamu kuruluşlarına ya da özel vakıf ve kuruluşlara da ait olabilir. İmar parseli ve kadastro parseli olarak iki türü vardır.

İmar parseli kadastro parselinin alt türüdür. İmar adaları içinde yer alan toprağın imar planı ve mevzuatı uygun şekilde düzenlenerek ayrılmıştır. Kadastro parseli ise mülkiyet tescili yapılmış toprak parçalarıdır. Ada sınırları içinde yer alması için kadastrosu yapılır.

Hisseli ve Müstakil Parsel Ne Demek?

Sahip olunan bir tapunun tek kişi adına kayıtlı olması onu müstakil, birden fazla kişi adına kayıtlı olmasıyla onu hisseli yapar. Hisseli parsellerde tapunun cinsine göre hissedar payları, yerleri belli olabileceği gibi elbirliği tapu nedeniyle tamamına ortak da olabilir.

Müstakil parsel ne demek? sorusunun yeni alınması planlanan bir toprak öncesinde cevaplanması doğru kararı vermenize de yardım eder. Müstakil olması tapunun tek kişiye ait olduğunu ve satış için iki kişinin anlaşmasının yeterli olduğu anlamına gelir. Tapu üzerinde 1/1 oranı yani tam oran ile gösterilir. Kadastral paftalar ve tek sahipli topraklar müstakil parselli yani tapuludur.

Ada Parsel Nedir?

Tapu işlemleri söz konusu olduğunda sık karşılaşılan bir terim olan “ada parsel nedir?” sorusu hakkında fikir edinmeniz yararınıza olur. Ada, yollarla çevrili olan toprak parçasının imar planına göre şekillenmesi ile meydana gelir. Parsel üzerindeki sokak, meydan ve akarsu gibi doğal yollar adaların sınırının çizilmesinde etkilidir. Kısa tanımıyla doğal engeller (akarsu… vb.) ve yapay engeller (demiryolu, sokak… vb.) ile dört yönden çevrilerek ayrılan parsellerin bir araya gelmesiyle oluşur. Kadastral adalar kamusal doğal-yapay sınırlarla çevrili olduğundan kadastro çalışma alanı ile sınırlıdır.

Pafta Nedir?

Tapulu işlemler söz konusu olduğunda ada kadar sık karşılaşılan bir diğer terim ise paftadır. Belirli bir ölçekteki büyük haritaların plan ve modeli oluşturulan küçük parçalarına pafta adı verilir. Kısacası paftalar bir araya gelerek büyük haritaları ve modellerini oluşturur. Arazinin harita üzerinde belirli bir ölçekte küçültülerek gösterilmesidir.

Parsel Sorgulama

Babadan kalan tarla, yeni satın almayı planladığınız bir arazi ya da benzeri durumlar için parseli sorgulayarak detaylarını kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Parsel sorgulama birkaç farklı şekilde yapılır.

Online olarak TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) ile yapılabilir. İsimden tapu kaydı bulma, başkasına ait tapuyu sorgulama, tapu başvuru sorgulaması, parsel detayları öğrenme, ada-parsel numara sorgulama yapabilirsiniz. Online sorgulama için e-devlet ada-parsel sorgulama hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz. Parselin bağlı bulunduğu yer, üzerinde neler olduğu ve uydu görüntüsüne online olarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne giderek de parsel ve tapu hakkında detaylı bilgi edinebilir, olası ihtimaller hakkında fikir edinebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir