Ev Satın Alırken Yapmanız Gereken 10 Şey

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
ev satın almak

Hepimiz hayallerimizdeki gibi bir eve sahip olmak isteriz. Ancak bu evi almaya karar verdiğimizde dikkat etmemiz gereken birkaç kritik nokta var. Alacağımız evi öncelikli olarak tüm detaylarıyla inceleyip ondan sonra satın almayı gerçekleştirmeliyiz. Görmediğimiz ve tüm ayrıntılarını bilmediğimiz bir evi satın aldığımız noktada hiç istemediğimiz sonuçlarla karşılaşma ihtimalimiz çok yüksektir. Eğer imkânımız varsa bu konuda bilgili bir kişiye danışmak, onun görüşleri ve tavsiyeleri doğrultusunda karar vermek çok daha sağlıklı sonuçların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Siz de hayallerinizdeki evi almaya karar verdiyseniz ve hangi konulara dikkat etmeniz gerektiğini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Bu yazımızda ev satın alırken yapmanız gereken 10 şeyi sizler için derledik. 

Ev Bütçesinin Net Olarak Belirlenmesi

Eğer bir ev satın almak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey bütçenizi belirlemek olacaktır. Bütçe hesabı yaparak konut arama yelpazenizi daraltabilir ve aradığınız evi çok daha kolay bulabilirsiniz. Kendi bütçenizi hesaplarsanız fiyat durumuna göre ne kadar esneklik sağlayabileceğinizi de en baştan belirleyebilirsiniz. Hangi bankadan ne kadar kredi çekebileceğinizi ve ne kadar kapora verebileceğinizi hesaplamak da satın alma sürecinizi oldukça rahatlatacak ve hızlandıracaktır. 

Kredi Faiz Oranları Karşılaştırması

Bütçe hesaplaması yaparken, eğer kredi çekmeye karar verdiyseniz acele etmeden çok dikkatli şekilde araştırma yapmalısınız. İstediğiniz miktarda kredi çekebileceğiniz tüm bankaların faiz oranlarını ve sözleşme detaylarını büyük bir incelikle araştırmalısınız. Oranları karşılaştırıp kararınızı verdikten sonra hayallerinizdeki evi aramaya başlayabilirsiniz.

Detayların Düşünülmesi

Ev satın alırken tüm detayların düşünülmesi önemlidir. Evin ufak özelliklerinin sizi büyülemesine izin vermeyin. Belirlediğiniz kriterlerden sadece bir tanesine sahip olan bir eve âşık olmayın. Evin konumu, çevresi, ortak yaşam alanı, aidatları, fiziki özellikleri, altyapısı gibi tüm detayları gözden geçirin. Örneğin her zaman istediğiniz gibi bir Amerikan mutfağa sahip olan evin, sizi doğrudan kendine çekmesine izin vermeyin. Diğer detayları da etraflıca düşünün;  örneğin tavan yüksekliği nasıl, genişliği sizin için uygun mu, kaç odası var, hangi cephede yer alıyor, balkon ya da terası var mı? Bu şekilde tüm detayları inceleyerek ve baktığınız diğer evleri de göz önünde bulundurarak seçiminizi yapmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Geri kalan yaşantınızı geçirmeye ne kadar uygun olup olmadığını kendi içinizde ve ailenizle tartışmaktan çekinmeyin. 

İstenilen Mevki ve Konumun Belirlenmesi

Hayallerinizi süsleyen evi ararken dikkat etmeniz gereken bir başka konu evin veya binanın konumudur. Satın alacağınız evin; işinize, okula, toplu taşıma araçlarına, çevrede bulunan hastanelere ve istediğinizin sosyal çevre imkânlarına uzaklığını da bilmeniz gerekmektedir. Bu bilgileri kendi istekleriniz doğrultusunda listeleyerek çok hızlı bir şekilde arama gerçekleştirebilirsiniz. Satın alma sonrasında herhangi bir şekilde istenmeyen sürprizlerle karşılaşmamanız için ne istediğinizi detaylı şekilde düşünmeli ve karar vermelisiniz.

Piyasa Araştırması ve Kıyaslama

Sağlıklı satın alma işlemini gerçekleştirmeden önce dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise piyasa araştırması yapmaktır. Satın almak istediğiniz özelliklerdeki evlerin detaylı bir karşılaştırmasını yapmak çok daha iyi sonuçları beraberinde getirecektir. Listeyi hazırlarken duruma bağlı olarak vazgeçebileceğiniz özellikleri de düşünmeniz işinize yarayabilir. Bu şekilde karşılaştırma yaparak hem kafanızdaki soru işaretlerinden kurtulabilir hem de fiyat-performans açısından çok daha verimli bir satın alma gerçekleştirebilirsiniz. Bunların yanı sıra satın alacağınız firmayı da iyi seçmelisiniz. Satın almayı düşündüğünüz firmayı ve resmi evrakları detaylı şekilde inceleyerek aklınızda soru işareti kalmamasını sağlamalısınız. Tam olarak emin olmadığınız noktalarda durum netleşene kadar satın almayı gerçekleştirmemek daha sağlıklı olacaktır. 

Firma Güvenilirliği

Konut satın alma sürecindeki en önemli hususlardan biri de firma güvenilirliğidir. Özellikle sıfır bir binadan daire satın alacaksanız, projenin sahibi olan firmayı iyice araştırmalısınız. Bu sayede başınıza gelebilecek herhangi bir olumsuzluk sonucu, firmanın size ne gibi yardımlarda bulunabileceği hakkında fikir sahibi olursunuz. Firmayı araştırırken varsa eski projelerine mutlaka göz atmalısınız. Kullanıcı yorumlarını dikkate almak oldukça faydalıdır. Ev sahipleri ne gibi sorunlarla karşılaşmış ve bu sorunlar nasıl çözüme kavuşturulmuş gibi konuları değerlendirmeniz, karar verme aşamasında oldukça işinize yarayacaktır. Evi satın almaya karar verdiğiniz noktada firmaya giderek tüm detayları konuşmak geleceğinizi güvenceye alma noktasında çok sağlıklı bir tercih olacaktır.

Binanın Depreme Karşı Dayanıklılığı 

Binanın depreme karşı dayanıklılığı ve tüm yalıtımlarının yapılması hem sizin sağlığınız için hem de fiyatlandırma açısından çok önemlidir. Satın alacağınız evin deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapıldığından emin olun. Yapı denetim firmasından deprem yönetmeliği raporlarını isteyerek binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenebilmeniz mümkündür. 

Zemin etüdü, binanın yapıldığı arsanın ne kadar yük taşıyabileceğinin tespiti için yapılan bir çalışmadır. Konuyla ilgili yetkili kuruluşlar tarafından raporlanan bu çalışmanın bir kopyasını projenin müteahhitinden isteyerek, konuyla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Konut Mutlaka Görülmeli

Satın alımdan önce binanın ve evin mutlaka görülmesi gerekir. Hatta mümkünse satışı yapan kişi veya firmayla doğrudan evin içinde görüşmeniz çok daha faydalı olur. Böylece hem oluşabilecek herhangi bir sorunun önüne geçilir hem de ev ve satış işlemleriyle ilgili tüm detaylar daha kolay çözümlenir. Eğer yapı henüz inşaat aşamasında ise vaziyet planlaması ya da benzer belgeleri tüm detaylarıyla incelemeli, mümkünse bilgili bir kişiden yardım almalısınız. Yeteri kadar referans bulunamadıysa ve akılda soru işareti bırakan noktalar varsa satın alma işlemini gerçekleştirmek, ileride büyük sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Sur Yapı tüm bu detayları misafirlerine sunarak soru işaretlerini ortadan kaldırıyor.

Cephe Seçimi ve Yalıtım

Cephe seçimi de ev alırken dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Doğru cephe seçimi yaparak hem güneş ışığından daha fazla faydalanabilir hem de özellikle ısınma enerjisi açısından tasarruf edebilirsiniz. 

Yalıtım, kendi içinde farklılıklar göstermektedir. Isı ve ses yalıtımı her ne kadar sizin tercihiniz olsa da azımsanmaması gereken özelliklerdir. Özellikle ısı yalıtımı sayesinde kabarık faturalardan kurtulabilirsiniz. Bunların dışında “Yapıların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” gereğince binaların kat sayısına göre cephelerin yönetmelikte belirtilen yangın dayanım özelliklerine sahip olması büyük önem taşımaktadır. Bu yalıtımın gerekli seviyede olmadığı binalarda, olası bir yangın durumunda oldukça kötü sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ev satın almadan önce müteahhitten bu yalıtım malzemelerinin yangına karşı nasıl ve ne kadar koruma sağladığı hakkında bilgi almanız gereklidir.

Satış Sözleşmesi

Hayalinizdeki evi buldunuz ve almaya karar verdiniz. Satın almayı gerçekleştirirken, alıcı ve satıcı tarafın bir satış sözleşmesi düzenlemesi ve noter huzurunda karşılıklı olarak imzalaması gereklidir. Bu sözleşme sayesinde herhangi bir para ya da hak kaybının önüne geçilmiş olur. Ayrıca evin belirlenen bedelinin satıcı tarafından ödeneceğine dair tapu sicil memuru önünde iki tarafında taahhüt ve isteklerini kapsayan da bir sözleşme imzalanması gerekmektedir. İmzalar atıldıktan sonra devir işlemi gerçekleşir.

Ev alırken yaşadığınız bu uzun ve stresli dönem belki de tüm yaşantınızı değiştirebilecek niteliktedir. Bu yüzden konut satın alırken sürecin hızlı ilerlemesi için kolaya kaçmamalı, konuya tümüyle hakim olmalısınız. Böylelikle hayallerinizdeki gibi bir eve ulaşmanız çok daha rahat olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir