Bahçe Katınız İçin Tercih Edebileceğiniz En Güzel Bitkiler

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
güzel bitkiler

Bahçe katları esen ılık rüzgarları ve canlı yeşil renkleriyle bizi cezbedebilirler. Muhteşem bir bahçede sevdiklerinizle birlikte oturup içeceğinizi yudumlamak ve hayatın keşmekeşini bir an için unutup keyifli bir akşam yemeği yemek size ve çevrenizdekilere oldukça iyi gelebilir. Peki muhteşem bir bahçeye sahip olabilmek için hangi tarz bitkileri tercih edebilirsiniz? İşte bu sorunun cevabı ve daha fazlasını bu yazımızda bulabilirsiniz. Haydi hep birlikte bir göz atalım!

Bahçe İçin Hangi Bitki Uygun?

Dünyada sayısız bitki çeşidi var ancak bahçeniz için yalnızca birkaç tanesini seçebilirsiniz. Bu durumda karar verebilmek bazen zorlayıcı olabiliyor. Bu konuyla alakalı birkaç etmeni gözden geçirmekte fayda var.

İklim

İlk önce bahçenizin iklimine bakabilirsiniz. Bahçeniz nerede? Kışları sert ve şiddetli geçen bir kara ikliminde mi yoksa yumuşak ve nemli bir deniz ikliminde mi yer alıyor? Örneğin Ankara’da yaşıyorsanız ve sera tarzı ısıtmalı bir kış bahçeniz yoksa İzmir’de yetişebilecek bitkileri tercih etmemelisiniz. Ayrıca bahçenizin ne kadar ve hangi saatlerde güneş aldığı da çok önemli. Bazı bitkiler yarı gölgelik alanları severken bazıları tüm gün boyunca güneş isteyebilir. Ek olarak bahçenizin baktığı yön de etkili olacaktır. Örneğin bahçenizin bir bölümü güneybatıya bir diğeri de kuzeybatıya bakabilir. Her iki yöne de aynı bitkiyi ekerseniz bir tanesi daha iyi gelişirken diğeri o kadar iyi bir gelişim göstermeyebilir. Bitkiler önce uygun bir iklim ararlar. İkincil olarak da toprak yapısı önem kazanır.

Toprak

Toprak yapısı da seçim yapacağınız bitkiler için oldukça önemlidir. Nitelikli toprak güzel bir bitki anlamına gelebilir. Bazılarımızın aklına hemen kara toprak gelmiş olabilir ancak iyi toprak her zaman tek bir anlama gelmeyebilir. Her bitkinin ihtiyaçları farklı olabilir. Bundan dolayı toprağınızı iyi incelemenizde fayda var. Leylak, gül, mor salkım gibi bitkiler killi topraktan hoşlanırken, kamelya, açelya gibiler asitli ve lale, anemon gibi bitkiler ise kumlu toprağı tercih edebilir. Tabi ki bu bitkiler diğer toprak türlerinde yetişmez diye bir durum söz konusu değilse de ona uygun toprak çeşidinde gözle görülür derecede iyi gelişim gösterebilir. Toprağınızı iyi tanıyarak bitkilerinize getireceği faydayı daha iyi saptayabilirsiniz Bu konu hakkında fikir sahibi olabilmek için civarda yetişen bodur ağaçlar ve bitkileri inceleyebilirsiniz. Ayrıca bir uzmana toprak analizi yaptırarak daha rasyonel veriler elde edebilirsiniz.

Bu bilgiler doğrultusunda yetiştirebileceğiniz bitkileri sizin için aşağıdaki konu başlıklarında sıraladık. Bu başlıkları okuyarak kendi bahçeniz için en uygun bitkiyi seçebilir ve mükemmel bir bahçeye sahip olabilirsiniz.

Kuzgunkılıcı (Gladiolus)

kuzgun kılıcı

Süsengiller familyasından bir çiçek cinsi olan kuzgunkılıcı Avrupa’nın ortasından başlayıp Orta Asya ve Afrika’ya kadar uzanan bir coğrafyada görülebilir. 

Gövdesi uzun ve yaprakları kılıç şeklinde olan bu bitkinin çiçekleri geniş bir renk skalasında olabilir. Çiçek açabilmek için ılıman iklimlere ihtiyaç duyar. Ülkemizde yazın ve sonbaharda çiçek açsa da sıcak ve ılıman iklimlerde sürekli olarak çiçek açabilir. 

Toprağının drenajı iyi olması ve sürekli olarak su alması gerekir. Bu şekilde bitkiniz yabani otların üzerini örterek onların büyümesine fırsat vermez. Haftada yaklaşık olarak 1 litre suya ihtiyaç duyar.

Bu bitkiyi bahçenizde istiyorsanız böceklere dikkat etmelisiniz. Parazit böcekler çiçeğinizin rengini soldurabilir ve onu deforme edebilir. Bunu engelleyebilmek için çeşitli zirai ilaçlardan faydalanabilirsiniz.

Sardunya

sardunya

Bahçelerde en çok tercih edilen bitkilerden bir tanesi olan sardunyanın kökeni aslen Güney Afrika’ya dayanır. Soyu Afrika’ya dayanan bitkilerin birçoğu gibi ılıman havayı severler. İlkbaharın sonundan sonbaharın başına kadar çiçeklenirler. Renkleri beyazdan pembe ve kırmızıya kadar uzanan bir skalada değişkenlik gösterebilir. Salkım halinde çiçekler veren sardunya soğuklardan pek hoşlanmaz. İyice beslenmiş toprakta yarı gölgelik alanları sever. Günde 6 saat ve üzeri dolaylı yoldan güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bundan dolayı bahçenizin öğleden sonra gölgelenen bir köşesinde sardunya ekmeyi tercih edebilirsiniz. Böylece yeni büyüyen filizlerin fazla ısı ve ışık enerjisine maruz kalarak zarar görmesini önleyebilirsiniz. Sardunyanızın yaz sıcağında sürekli çiçek açması için bol suya ihtiyacı olur. Düzenli olarak her gün verdiğiniz suyla beraber can bulacak muhteşem sardunyalar bahçenize çok yakışabilir.

Lavanta

lavanta

Lavantalar oldukça güzel kokuları ve çok amaçlı kullanım alanlarıyla bahçenizde yetiştirebileceğiniz başka alternatiftir. Gün ışığını oldukça çok seven lavantalar hava şartlarından kolay kolay etkilenmezler. Ayrıca toprak yönünden de seçici olmayan lavantalar güçlü yapıları sebebiyle en uzun ömürlü bahçe bitkilerinden biri olabilir. Sakinleştirici yapısıyla bilinen lavantalardan sağlık alanında da faydalanabilirsiniz. Lavanta çayı uykusuzluğa, baş ağrısına, strese ve diş ağrısına iyi gelir. Ayrıca antiseptik özelliğiyle cilt ve saç hastalıklarında merhem olarak haricen uygulayabilirsiniz. 

Yasemin

yasemin

Tırmanıcı bitkilerden birisi olan yasemin, çiçeklerinden yayılan aromatik ve tatlı kokusuyla bilinir. Rüzgar korumalı ve bol güneşli yerler yasemin için ideal olabilir.

Verimli ve geçirgen bir toprağa ve bol ışığa ihtiyaç duyarlar. Bundan dolayı bahçenizin güney ve güneydoğu kısımlarına bu bitkiyi ekebilirsiniz. 

Su ihtiyacı çok fazla olmasa da havanın en sıcak olduğu yaz sezonunda haftanın 2-3 günü sulamaya ihtiyaç duyar. 

Eğer yasemini dikeceğiniz toprağa organik hayvan gübresi uygularsanız bu durum yasemininizin olduğundan çok daha verimli hale gelmesini sağlar. İlkbahar ve sonbahar olmak üzere senede 2 defa gübreleyebilirsiniz.

Begonya

begonya

Anavatanı Amerika, Asya ve Afrika kıtalarının tropik ve subtropik bölgeleri olan begonya bahçeniz için düşünebileceğiniz alternatiflerden birisi olabilir. Çiçekleri küçük olan begonya bu çiçeklerin bir araya gelerek büyük bir top şeklini almasıyla oluşur.

Begonya için nemli bir ortam önem taşır. Begonyayı ülkemizin görece daha ılıman olan kıyı bölgelerinde bahçe bitkisi olarak değerlendirebilirsiniz ancak soğuk iklimlerde bir iç mekan bitkisi olarak bakılabilir. Begonya güneş alan ama biraz da gölge olan yerlere dikmenizi tavsiye ederiz. Begonyayı yetiştireceğiniz toprağın bol besinli ve verimli olması, ortamın ise fazla rüzgar almaması gerekir. Aksi takdirde bitki fazla iyi gelişemez.

Kuruyan yaprakları düzenli temizlemeniz ve 4 ayda bir budama yapmanız önemlidir. Bu şekilde renkli ve güzel çiçeğiniz sürekli olarak büyümeye devam edecektir.

Gül 

gül

Görsel olarak zenginlik katan güller bahçenize renkli bir hava katabilir. Soğuktan ve dondan etkilenen güller güneşli ve hafif esintili yerleri tercih ederler. Bitkinin her sene gübrelenmesi ve budanması gerekir. Güller susuzluğa dayanır ancak sulamasını düzenli yaptığınız takdirde daha büyük ve dolgun çiçekler elde edebilirsiniz. Bu şekilde muhteşem ve mis kokulu güllere sahip olabilirsiniz.

Yararlı Otlar

yararlı otlar

Ayrıca bahçenizin bir köşesini maydanoz, nane, fesleğen, kekik gibi yararlı otlara ayırabilirsiniz. Birçoğu muhteşem kokulu olan bu otları yemeklerinizde ve çaylarınızda kullanarak sağlığınıza sağlık katabilirsiniz.

Bu ipuçlarını takip ederek bahçe katınızda yetiştirebileceğiniz muhteşem bitkilerle birlikte keyifli vakit geçirebileceğiniz bir alana sahip olabilirsiniz. Keyifli ve sağlıklı bir yaşam dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir