Avan Proje Nedir? Nasıl Hazırlanmalı? Nasıl Çizilir?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

İnşaat sektörünün en önemli alanlarından biri mimaridir. Mimari alanda ise yapının niteliğini belirleyen faktör, projedir. Fakat proje de tek bir başlık altında incelenmeyen; farklı türleri ve süreçleri olan bir kavramdır. Dolayısıyla proje türlerinin her biri hakkında soru işaretleri vardır. Bu anlamda en çok merak edilen proje türlerinden olan avan proje de bunlardan biridir. Avan projenin tanımını, içeriğini, fiyatlarını ve çizim tekniğini ayrı ayrı ele almak gerekir. İsminin dayanağı, yardım, yardımcı anlamına gelen “avan” proje, herhangi bir inşaat sürecinin önemli ayaklarından biridir. Eğer siz de bu konu hakkında daha çok bilgiye sahip olmak istiyorsanız gelin avan proje nedir ve hangi detaylara sahiptir sorularının cevaplarını birlikte yanıtlandıralım.

Avan Proje Nedir?

Avan proje, bir yardımcı niteliği taşıyan, ön proje olarak tanımlanabilen bir proje türüdür. İlk proje olarak da adlandırılan avan projeler, öngörülerden yola çıkarak bir taslağa oturtulan ve uygulama projesine dair ana hatlar ekseninde fikir oluşturulmasına yardımcı olan projelerdir. Bu projeler, statik anlamda desteklenmeyen ve tamamen öngörü üzerinde ilerlediği için gerçek bir proje olarak nitelendirilmeyen projelerdir ama tabii ki uygulama aşamasında esas alınacak olan proje hakkında fikir oluşturulması için önemli bir niteliğe sahiptir. Taslak halindeki proje ölçekleri değişkenlik gösterebilir. Avan projenin, uygulama projesi ile arasındaki farkı ince ve kesin detaylar üzerinden vurgulamak mümkündür.

Avan Proje Nasıl Çizilir?

Avan proje çizimi yapılırken imar planının baz alınması ve bu doğrultuda; arsanın boyutunun, çevredeki düzenlemelerin, korunan alanların ve yapıların dikkate alınarak hareket edilir. Bir öngörü ekseninde hazırlansa dahi bu tür projelerde de bu tip detayların kesinlikle gözetilmesi gerekir. Bununla birlikte plandaki otopark, merdiven, kat planı, rampa, çevre duvarı ve yeşil alan gibi unsurların yer aldığı alanlar ölçeklendirilir ve mahal numaraları verilir. Ayrıca planın çatı planı yapılır ve bloklar isimlendirilir. Projede yer alan planlar ve paftaların bakış yönü aynı olmalıdır. Kolon, perde ve duvarlar da ayrı bir teknik ile çizilir ve koyu bir şekilde belirgin hale getirilir. Projede gerekli açıklamaların yazılması ve imar planına göre projeye eklenmesi gereklidir.

Avan Projede Olması Gerekenler?

Uygulama projesinin hazırlanması aşamasına geçilmesi için avan projenin onaylanması gerekebilir. Dolayısıyla projede olması gerekenler konusunda hassas davranılmasında ve her bir detayın eksiksiz bir şekilde projede bulundurulmasında son derece yarar var. Vaziyet planı, çatı planı, kat planları ve diğer önemli kesitlerin avan projede yer alması gerekir. Hakim rüzgar, manzara ve kuzey yönü işaretlerinin toplu olarak gösterilmesi gerekir. Ayrıca projede yer alan blokların, çevredeki yol ve komşu hudutlarına, korunan yapılara uzaklıklarının ölçülüp belirtilmesi önemlidir. Projede blok köşeleri, istinad duvarları, merdiven ölçüleri, meyil, rampa vs. noktaların röport kotuna göre kotlandırılarak projeye yazılması gerekir.

Avan Proje Tasdiki Prosedürleri

Avan projenin tasdik edilmesi için belli prosedürler söz konusudur. Öncelikle tamamlanması gereken evrakları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Tapu
  • Aplikasyon Krokisi
  • İmar Durumu
  • İnşaat İstikamet Rölevesi
  • Kot Kesit Belgesi ve Plankote
  • Zemin Etüdü
  • Tahakkuk Fişi
  • Tahsilat Makbuzu

Ayrıca projelerin tasdik edilmesi için her bir yapının türüne ve kullanım alanına göre belirli ücretler ödenmesi gerekir. Bu ücretler, her yıl güncellenir ve metrekare başına hesaplanarak belirlenir.

En yenilikçi tarzda binalar ve güvenilir satış için kendi alanında markalaşan Sur Yapı’yı tercih edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir