Evdeki Tozu Azaltmanın Kolay Yöntemleri

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
evdeki-tozu-azaltmanin-kolay-yontemleri-1

Evimizdeki tozlardan zaman zaman hepimiz şikayet ederiz. Tüm çabalarınıza rağmen kısa bir zamanda evinize tekrar dönen inatçı toz zerrecikleri evinizi kirletmekle kalmıyor aynı zamanda sağlığınız için de olumsuz bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Astım ve alerji gibi hastalıkları tetikleyen tozları evinizden uzak tutmaya ne dersiniz? Eğer vereceğimiz ipuçlarına kulak verirseniz, tozlardan kurtulmamanız için hiçbir sebep yok.

Halılar ve Toz

halılar ve toz

Toz zerreciklerinin halıları sevdiği bir sır değil. Bu yüzden, evinizde ne kadar çok halınız varsa o kadar da çok toz olur. Toz miktarını azaltmak için halı kullanımını en aza indirebilirsiniz. Eğer bu mümkün değilse haftada en az 1-2 kere emiş gücü yüksek bir elektrik süpürgesiyle yapacağınız temizlik imdadınıza yetişecektir.

Elektrik Süpürgesinin Gücü

elektrik süpürgesinin gücü

Tozlarla savaşmanın en iyi yolu günde bir kez elektrik süpürgesiyle evi temizlemektir. Özellikle koridorlar ve odalar gibi toz tutmaya daha müsait alanların temizliği oldukça önemlidir. Ayrıca kullandığınız elektrik süpürgesinin niteliği de sizlere tozlarla olan savaşınızda yardımcı olacaktır. İyi bir elektrik süpürgesinde, havadaki partikülleri %99 oranında emebilen HEPA filtreleri ve güçlü fırçalar bulunmaktadır. Çünkü tek başına vakum gücü etkili bir temizlik için her zaman yeterli olmamaktadır. Eğer süpürgeyi ahşap ya da vinil döşemeler için kullanacaksanız fırçasız şekilde kullanmak en doğru tercih olacaktır.

Toz Alma Sanatı

evdeki tozları temizleme

Ev temizleme konusundaki bazı davranışlarınız ve alışkanlıklarınız siz ne kadar temizlik yapsanız da evi temizlemenize engel olur. Örneğin kuru bez ile etrafı silmek tozları yok etmek yerine daha çok dağıtır. Bu durumda kuru bir bez yerine, hafif ıslatılmış bir bez tercih etmek lehinize olacaktır. Ayrıca tüm yüzeylerde en etkili temizliği yapabileceğiniz mikrofiber bezlerden yardım alabilirsiniz.

Derli Toplu Bir Ev

derli toplu ev

Hepimizin sonra kullanırız düşüncesiyle kenarda beklettiği kullanılmayan eşyaları vardır. Raflardaki gereksiz eşyalar, biblolar, kıyafet yığınları, ayakkabı kutuları gibi eşyalar toz birikmesi en muhtemel yerlerin başında geliyor. İşte bundan dolayı bu eşyaları düzenlemeniz ve gereksiz olanlarından kurtulmanız sizin lehinize olacaktır.

Tozlu Perdeler

blank

Perdeler toz toplamaya oldukça müsait olan büyük kumaş parçalarıdır. Günlük temizlikte genellikle ihmal ediliyor olsa da, evinizdeki tozlar için  mükemmel bir alandır. Bazen sıkıcı gibi görünse de eğer amacınız tozlardan kurtulmaksa ayda bir kere özellikle de yere yakın yerlerini temizlemekte büyük fayda vardır. Bir diğer seçenek de 3 ayda bir perdeleri tamamen yıkamak ya da kuru temizlemeciye vermektir.

Can Dostlarımız

can dostlarımız

Evcil hayvanlarımız sevimli olsalar da evinizdeki tozların kaynaklarından biri olabilir. Dökülen derileri ve uçuşan tüyleri evde büyük bir toz bulutu oluşturabilir. Bundan dolayı hem kendi sağlığımız hem de onların sağlığı için dostlarınızın bakım rutinlerini aksatmamalıyız.

Çarşaf Temizliği

blank

Genel bir kural olarak geniş yüzeyler daha çok toz toplayacaktır. Çarşaflar da bu kuralın istisnası değildir. Çarşafın üzerindeki tozlar alerji, hapşırık ve kaşıntı gibi problemler doğurabilir. Sağlıklı ve steril bir uyku için çarşaflarınızı ve yastık kılıflarınızı haftada bir kez değiştirmelisiniz.

Hava Temizleyicileri Tozlara Karşı

blank

Tozlar hava yoluyla taşınırlar. Bundan dolayı havayı filtreleyen iyi bir cihaz tozlara karşı olan bu büyük savaşınızda en büyük müttefikiniz olacaktır. Elbet ki en güçlü hava temizleyicileri bile tozu tamamen ortadan kaldıramayacaktır ancak hava kalitesinde hissedilir bir artış sağlayacaklardır. Hava temizleyicileri herhangi bir odanın içine rahatlıkla yerleştirilebilir. İçerideki hava filtrenin içinden her geçtiğinde toz filtrenin içinde kalacaktır ve böylelikle havadaki toz miktarı oldukça azalacaktır.  Bu sayede eşyalarınızdaki toz miktarı da gözle görülür bir biçimde azalacaktır. Özellikle alerjen bir bünyeniz varsa, kendinize en uygun olan hava filtresini bir an önce edinmenizi tavsiye ederiz.

Düzenli Bir Dolap

düzenli dolap

Tekstil ürünleri genel bir kural olarak tozların yaşamayı en sevdiği yerlerden birisidir. Kıyafetlerinizin döktüğü iplik parçalarını engelleyemeseniz de, dolabınızın içini düzenli tutarak tozlarla mücadele edebilirsiniz. Tozların dolabınızdan içeri girmemesi için kıyafetlerinizi ve aksesuarlarınızı plastik bir kapta ya da poşetlerin içinde saklayabilirsiniz.

Yeşil Dostlarınızın Temizliği

blank

Bitkileriniz kapalı ortamlarda oldukça toz biriktirirler. Onları kimyasal temizlik malzemeleriyle temizlemek zararlı olsa bile bunu sağlayacak birkaç püf nokta vardır. Bunlardan ilki saç kurutma makinesini soğuk ayara getirip tozlu yerleri hava yoluyla temizlemektir. Eğer sudan zarar görmeyen bir bitkiye sahipseniz üzerine su püskürterek de onu tozdan arındırırsınız ve hem siz hem de yeşil dostlarınız rahat bir nefes alacaktır.

Ev Duvarları

blank

Oldukça geniş bir yüzey alanı olan duvarlarınız özellikle de yüksek duvarlı bir eve sahipseniz oldukça fazla toz tutacaktır. Çoğunlukla ihmal ettiğimiz duvarların temizliği de bu mücadelede sizlere yardım edecektir. Ayda bir ya da duruma göre birkaç ayda bir kez nemli bir bez ya da paspas ile yapacağınız duvar temizliği, tozu azaltmaya yardımcı olacaktır.

Toz Akarlarına Son

blank

Toz akarları, sizin evinizdeki tozları besini haline getirip yaşayan bir tür organizmadır. Ancak sağlığınız açısından zararları olabilen bu mikroorganizmaları evinizden uzak tutmak büyük önem arz ediyor. Bunun için onların yaşayamayacağı bir ev ortamı yaratmanız gerekir. Bunun için evinizdeki nem oranını %50’nin altına düşürmeniz yeterlidir. Nem alıcı bir makine bu noktada en büyük yardımcınız olacaktır. Evinizdeki zararlı mikroorganizmalar yok olacak ve havanızın kalitesi yükselecektir.

Ampuller de Tozlanır

tozlu ampül

Çoğunluğumuzun aklına gelmese bile ampullerimiz de aslında tozlar için iyi birer tutunma kaynağıdır. Mikrofiber bir bez ve bir miktar izopropil alkol ile yapacağınız küçük bir temizlik ile ampulleriniz her zamankinden daha fazla parlayacaktır.

Paspas Kullanımı

blank

Evinizdeki tozların yarısından fazlası kapılar ve pencereler vasıtasıyla gelir. Ancak paspaslar onları daha kapıdan içeriye girmeden yakalayabilirler. Paspaslar her şeyi yakalayamasa da taş ve çamur gibi büyük nesnelerin içeriye girmesini büyük oranda engeller. Kapınızda paspas yoksa en kısa zamanda tedarik etmeniz tavsiye edilir.

Pencere ve Toz İlişkisi

pencere ve toz

Pencereleri açmak hava değişimi açısından iyi bir yöntem olsa da uzun süreli pencere açmak içeriye daha çok toz girmesine sebep olur. Bu yüzden pencerelerinizi daha kısa süreli açık tutmanız tavsiye edilir. Ayrıca pencerenizi kapattıktan sonra da hava temizleyici filtrenizi açmanız daha sağlıklı bir hava kalitesi için tavsiye edilir.

Tozlar hayatımızın bir parçası olsalar da onlardan kurtulmak sandığınız kadar zor değildir. Bu rehberi takip ederek sizler de tozlarla olan mücadelenizde başarıya ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir