Kışın Evinizi Sıcak Tutmanın Yolları

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
evi-sicak-tutma-yollari

Henüz yazdan kalma günleri yaşıyor olsak da hepimiz için kış kapıda. Güneşin tatlı sıcaklığı, yakında yerini yağmura ve rüzgara bırakacak. Kış mevsiminin de kendince bir büyüsü olduğunu kabul etmeliyiz. Ne var ki çoğumuz üşümeyi sevmeyiz. Eğer bu olumsuz hava şartlarının etkisini en aza indirmek istiyorsanız, sonbaharın ilk günlerinden başlayarak evlerinizde ufak düzenlemeler yapmayı düşünebilirsiniz. Hem giderleri azaltmak hem de evinizi daha iyi ısıtmak için işinize yarayabilecek bazı ipuçları bu yazımızda!

Perdelerinizi Etkili Kullanın 

perdeler

Havalar soğuduğunda ve ısınma masrafları artmaya başladığında hem doğal ve sağlıklı hem de ücretsiz bir ısı enerjisi kaynağı olan güneş imdadınıza yetişecek! Havanın açık olduğu günlerde gün boyu ince tül perdeler kullanarak evinizin daha fazla ışık almasını ve ortam sıcaklığının artmasını sağlayabilirsiniz. Ama havalar güneş battığı gibi soğuyacağı için geceleri kullandığınız perdeleri kalın tutmanızda fayda var. Böylece pencerelerden gelen soğuk hava perdelerden içeriye sızamaz ve bu durum faturalarınıza olumlu bir şekilde yansır.

Pencere ve Kapılardaki Hava Alan Boşlukları Kapatın

pencere kapı boşlukları

Yeni nesil çift camlı PVC doğrama modellerde görülmese bile eski tip ahşap ve alüminyum pencerelerde hava sızdırma sorununa oldukça sık rastlanır. Bu açıklıkları tamir ettirerek ısı kaybını önleyebilir ve enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Eğer kendiniz tamir etmek isterseniz yapı marketlerinden alacağınız pencere macunlarını kullanarak bunu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Pencereleri elden geçirdikten sonra kapılardaki ısı yalıtımını da unutmamak lazım. Kapı aralığından içeri soğuk hava girmesini önlemek için zeminle kapı arasındaki boşluğu dolduran köpük ya da sünger şeklindeki aparatlara başvurabilirsiniz. Kendiliğinden yapışkanlı olan bu aparatları kapınızın altına monte ederek ısı tasarrufu sağlamanız hiç de zor değil.

Halıların Gücünden Faydalanın

halı

Birçoğumuz için ev dekorasyonunun ayrılmaz parçası olan halılar, kış mevsiminde ısı yalıtımı açısından da son derece işlevsel! Yapılan araştırmalar gösteriyor ki zeminde halı olması ısı izolasyonunu arttırarak %10’a varan enerji tasarrufu sağlıyor. Ancak bu noktada hangi halıları tercih ettiğiniz de son derece önemli. Tahmin edersiniz ki geniş yüzeylere yayılan kalın halılar, zeminden gelen soğuğa karşı daha etkili bir koruma sağlar. Ayrıca yüksek ilmek sayısına sahip halılar, havayı daha az geçirdiğinden dolayı ısıyı iyi korur. Özellikle kış aylarında bu tip halılara yönelebilirsiniz.

Kullanılmayan Odaların Kapısını Kapatın

kullanılmayan kapılar

Küçük bir detay gibi görünse de kullanılmayan odaların kapısını kapatmak sizlere büyük bir tasarruf sağlar. Ev içinde olan ısı evin her yerine yayılır. Bu da daha çok ısıtma masrafı anlamına gelir. Neden kullanmadığınız bir oda için daha fazla masraf yapasınız ki? Ayrıca kullanmadığınız odalardaki petekleri kapatmak da başvurabileceğiniz yöntemler arasında. Örneğin çalışma odanızın peteğini çalışmaya başlamadan biraz önce açarak odayı ısıtmanız, sıcacık bir çalışma ortamı için yeterli olur.

Kalın Kumaşlar Tercih Edin

kalın kumaş

Yaz bittiğinde tiril tiril elbiselerimizi ve ince kıyafetlerimizi rafa kaldırıp kalın kazakları ve kadife pantolonları ön plana çıkarırız. Aynısı neden evimiz için de geçerli olmasın? Yumuşacık ve kalın battaniyeler, koltuk ve kanepe örtüleri, sevgiyle giyilmiş ve size bol gelen eski kalın kazağınız… Bunlar, sizi soğuktan korumak için yanınızda olacak en büyük dostlarınız… Hepsi bu kadar da değil; güzel desenli sıcak yatak örtüleri ve birbirinden rahat ev terlikleri, kışın büyülü atmosferini evinize getirerek harika bir konsept ve estetik katacak.

Oda Sıcaklığını Sabit Tutun

blank

Kış vakti evimizin sıcacık olmasını isteriz. Ancak bu her zaman doğru bir tutum olmayabilir. İç mekanları fazla ısıtmak soğuk havalara karşı bağışıklık sistemimizi güçsüz bırakır ve bu durum hastalıklara davetiye çıkarır. Aynı zamanda ay sonunda gelen kabarık bir doğalgaz faturası ve karbon salınımının doğaya verdiği zarar da cabası… Dünya Sağlık Örgütü’nün oturma odası için belirlediği standart sıcaklık 21 derece. DSÖ diğer odalar için ise 18 dereceyi uygun görüyor. Elbette evde çocuklar ya da yaşlılar varsa bu sıcaklık 20 dereceye kadar çıkabilir. Yine de termostatınızı 18 ile 21 derece aranızda tutmakta fayda var.

Mobilyaların Yerleşimine Dikkat Edin

mobilya yerleşimi

Ev dekorasyonuyla alakalı yapılan hataların başında mobilyaları peteklerin önüne yerleştirmek gelir. Bu durum peteklerin ısıyı eve etkili bir biçimde dağıtamamasına yol açar. Dolayısıyla enerji israfı oluşturur ve evinizi daha soğuk bir yer haline getirir. Kışın dekorasyonunuzda ufak bir değişim yaparak radyatörlerin önünü açmanız ısının daha rahat yayılmasını sağlar.

Folyoyla Isıyı Evin İçine Doğru Yönlendirin

folyo ısı

Kalorifer peteklerinin arkasındaki duvara yerleştirilen folyolar, radyatörden duvara aktarılan sıcaklığı iç mekâna yansıtarak evinizin daha kolay ısınmasına yardımcı olur. Sıra dışı bir çözüm olarak görülse de uygulanışı oldukça basit olan bu yol, sizlere %5’e varan oranda ısı tasarrufu sağlar.

Peteklerin Üzerine Raf Koyun

kalorifer peteği

Peteklerin üzerine raf koymak, özellikle de yüksek tavanlı bir eviniz varsa ya da kalorifer peteğiniz pencere kenarındaysa kurtarıcınız olabilir. Bildiğiniz gibi sıcak hava yukarıya doğru yükselir. Fakat biz sıcak havanın yerde kalmasını istiyoruz. Radyatörünüzün üzerine koyacağınız raflar, tam da bu durum için mükemmel bir bariyer görevi üstleniyor. Hem sıcak havanın yükselmesini engelliyor hem de ona yatay bir yön vererek evin içine dağıtıyor.

Tavan Vantilatörünü Tersine Çevirin

blank

Tavan vantilatörleri yaz aylarında en iyi dostlarımızdan biridir. Fan bıçakları sıcak havayı yukarıya çekerken soğuk havayı aşağıya iter ve hava sirkülasyonu oluşturur. Ya sizlere bunun tersinin mümkün olduğunu söyleseydik? Tavan vantilatörlerinin dönüş yönünü tersine çevirerek evin içerisini 2 derece daha fazla ısıtabilirsiniz. Saat yönünde dönen fan bıçakları soğuk havayı yukarı çekecek ve sıcak havayı aşağı doğru itecektir.

Şömine ve Odun Sobaları

blank

Odun sobalarının günümüzde pek yaygın olarak kullanılmıyor. Ancak bu grupta yer alan ürünleri eve nostaljik bir esinti katan ve çıkardığı çıtırtılarla içinizi ısıtan bir alternatif olarak düşünmek mümkün. Ama daha estetik ve romantik bir ısınma yöntemi arayışındaysanız, şömineleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Şömine yaptırmak yüksek maliyetli bir seçenek olsa da bu girişiminizi yakıt masraflarınızı azaltmanıza yardımcı olacak uzun vadeli bir yatırım olarak düşünebilirsiniz.

Bonus: Kendinize Sıcak Bir İçecek Hazırlayın

sıcak içecek

Bu yazımız genellikle evi sıcak tutmakla ilgili olsa da kendinizi ısıtmak için de yapabilecekleriniz mevcut. Demli bir çay, kokusuyla büyüleyen bir bardak ıhlamur, sıcacık bir salep ya da leziz bir kahve içmek gibi… Bu sayede hem anlık olarak vücudunuzu ısıtabilir hem de uzun vadede soğuğa karşı direncinizi artırabilirsiniz. O yüzden iyisi mi kendinize enfes bir sıcak içecek hazırlayın. Kar yağarken şöyle bir arkanıza yaslanın ve manzaranın keyfine varın.

Kış geldiğinde alacağımız bir dizi ufak önlemle hem kendiniz hem de dünyamız için tasarruf sağlayabilirsiniz. Dışarıda hava ne kadar soğuk olursa olsun, evlerinizin sıcak olmasını ve kalplerinizin mutlulukla dolmasını diliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir