Kaks Nedir Ne Anlama Gelir?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
kaks-nedir

KAKS sözcüğünün açılımı Kat Alan Kat Sayısı’dır. Bir diğer anlamı da “emsal değer”dir. Bu oran, bir arsanın üzerine yapılması amaçlanan bir binanın toplam inşaat alanını belirlemek için kullanılır. Eğer kısaca ifade etmek gerekirse, bir binanın tüm katlarının alanlarını topladığımız zaman eriştiğimiz yapının toplam inşaat alanını KAKS (Kat Alan Kat Sayısı) yani emsal değer aracılığıyla tespit etmemiz mümkündür. Yani KAKS (Kat Alan Sayısı) ve emsal tam olarak aynı anlama gelmektedir. Dahası bu oran, bir binanın katlar alanının toplamının imar parsel alanına oranıdır. Bir arsanın alanı ve imar planında yer alan KAKS değeri çarpıldığı zaman o arsaya yapılabilecek azami net metrekare inşaat alanını, yani dairelerin toplam alanını hesaplamak mümkündür.

İmar planı söz konusu olduğunda, emsal hesabının brüt ya da net parsele göre yapılıp yapılmayacağına dair herhangi bir hüküm mevcut değilse, hesaplamalar net imar parseli alanına dayanarak gerçekleştirilir. Eğer emsalin brüt alanı tespit edildiyse, kamuya tahsis edilen alanların bir bedel olmaksızın terk edilmesi mecburidir. Kamuya tahsis edilmiş kısımlar bedelsiz terk edilmediği durumda, emsal hesabı parselin brüt alanı üzerinden hesaplanarak ruhsat çıkarılamaz. KAKS (Kat Alan Katsayısı) havalandırma bacası (halk arasında bilindiği şekliyle apartman boşluğu) ve de ışıklık gibi kısımlar dışında tüm kapalı inşaat alanına ait toplam metrekareyi ifade eder.

Şunu da unutmamak gerekir ki, emsalin artışı ile imarın artışı birbirinden farklı şeylerdir. Kimi durumlarda emsal bir değerle ifade edilse de ayrıntılara inildiği zaman kimi avantaj ve dezavantajlara bağlı olarak her zaman aynı hesaba ulaşılmaması ihtimal dahilindedir.

Kaks (Kat Alan Katsayısı) Oranı Nasıl Hesaplanır

KAKS (Kat Alan Katsayısı) oranının 3.0 olduğunu varsayalım. Arsa alanımız ise 2000 metrekare. Bu durumda, 2000 çarpı 3 yani 6000 metrekare şeklinde emsal yani KAKS (Kat Alan Katsayısı) hesabına ulaşabiliriz. Oran bölgeler arasında da farklılık göstermektedir. Bununla birlikte KAKS (Kat Alan Kat Sayısı) oranları 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik sergilemektedir.

TAKS Nedir ve Ne Anlama Gelir?

KAKS’ın ne olduğunu açıkladığımıza göre gelelim TAKS’a. TAKS’ın açılımı da Taban Alanı Kat Sayısı’dır. Her türlü inşaatta taban alanı, TAKS yani Taban Alanı Kat Sayısı ile belirlenmektedir. Taban alanı ve bahçeye yapılan eklenti benzeri yapılar da dahil zeminin üzerinde yer alan kısmın parseldeki izdüşümüdür. Ana yapı dışında bulunan arıtma tesisi, bahçe ve istinat duvarı, açık veya örtülü zemin terası, kontrol kulübesi, asansör boşluğu, kanopi ve arkat, ışıklık, pergol, yangın merdiveni, akaryakıt pompası, sığınak, açık otopark veya kapalı otopark gibi kısımlar taban alanı dahilinde sayılmamaktadır. Toprağın altında yer alan su ve yakıt depoları, su sarnıçları ve gri su toplama havuzları da yine aynı şekilde taban alanına dahil edilmez. Bununla beraber, gerçekleştirilecek inşaatta TAKS (Taban Alanı Katsayısı) dışına çıkılması kesinlikle yasaktır.

Bina sahası, imar planında yer alan taban alanı katsayısından büyük olamaz.

İmar durum evraklarında TAKS (Taban Alan Katsayısı) oranı iki oran aralığında gösterildiği takdirde, söz konusu oranlar arasında istenilen TAKS (Taban Alan Katsayısı) rakamı seçilebiliyor.

TAKS yani Taban Alanı Katsayısı, ilgili belediyelerden alınan “imar durumu” adlı belgede belirtilir. Unutmamanız gerekir ki TAKS (Taban Alanı Katsayısı) oranı, arsanın yer aldığı bölgeye göre de değişiklik gösterebilir. İmar durum belgesinde emsal oranı yani KAKS (Kat Alan Kat Sayısı) verilen bir arsa için kat sayısı ya da yükseklik genelde bildirilmez. Bu da kişilere, toplam inşaat alanını katlara yayma avantajı tanır. Bununla birlikte eşit emsal değeri taşıyan birden fazla parseli bir araya getirerek avantajınızı arttırmanız da pekâlâ mümkündür.

Taks (Taban Alanı Katsayısı) Hesabı Nasıl Yapılır?

Akıllardaki en önemli soru, TAKS (Taban Alanı Katsayısı)hesaplamasının nasıl yapılacağı olabilir. TAKS (Taban Alanı Katsayısı)hesabı, taban alanı ile arsa alanı çarpılarak yapılır. Buna bağlı olarak, 1700 metrekarelik bir arsanın taban alanı katsayısı 510 metrekare olabilir. Eğer kısaca özetlemek gerekirse: 1500 çarpı 0,30 eşittir 510 metrekare.

Kaks Nedir Ne Anlama Gelir?

TAKS (Taban Alanı Kat Sayısı) ve KAKS (Kat Alan Kat Sayısı) TAPU SORGULAMADA NİÇİN ÖNEMLİ?

Eğer yatırım amaçlı bir gayrimenkul ediniyorsanız, arsa payı ve üzerine gelecekte inşa edilebilecek binanın net inşaat alanı, yaptığınız yatırımın kazancı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacaktır. Bunun yanı sıra, satın alacağınız gayrimenkulün imar planına uygun olarak yapılmış olup olmadığı ve tapusuyla ilgili herhangi bir sorun olup olmadığı da en az bunun kadar önemlidir.

Emsal Gabari Ne Anlama Gelir?

Bir binanın belediye tarafından öngörülen maksimum yüksekliğine gabari denir. Gabari ölçüleri, arsanın yer aldığı bölge ve arsa ölçülerine bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Diyelim ki bir binanın yıkılması ve yerine yeni bir binanın inşa edilmesi söz konusu… Bu durumda, yeni binanın yüksekliğinin eski binanın yüksekliğini aşması yasaya aykırıdır. Buna “kontur gabari” adı verilmektedir.

Kentsel Dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2017 yılında aldığı önemli bir karardan söz edelim. Bu karara bağlı olarak Kentsel Dönüşüm kapsamında sıkışık binalar barındıran arsaları birleştiren müteahhitlere emsal artışı izni sağlanmaktadır. Bu da ilgili kişilere büyük bir avantaj oluşturur.

Bina Oturum Alanı Nasıl Hesaplanır?

Bir yapının inşasına başlamadan evvel gerçekleştirilen hazırlıklardan biri de bina oturum alanını hesaplamaktır diyebiliriz. Bina oturum alanını hesaplama sürecinde, TAKS yani Taban Alan Katsayısı ve arsa alanından faydalanılmaktadır. Belediyenin belirlediği TAKS değeriyle arsa alanı çarpıldığı zaman ortaya çıkan sonuca bina oturum alanı denilmektedir.

İmar durum belgesinde ifade edilen TAKS (Taban Alan Kat Sayısı) değeri belli bir aralık içeriyorsa, küçük olan taban oranı seçildiği takdirde kat sayısı artış gösterir; büyük olan taban alanı seçildiği takdirde ise kat sayısı azalır.

İlgili Diğer Terimler

Brüt inşaat alanı: Yapının inşa edilmiş tüm katlarının toplam alanına verilen addır ki bunlara bodrum ve asma katları ile çatı arasındaki piyeseler de dahildir. Işıklık, hava bacası, saçaklar ve bina dışındaki yangın merdivenleri hariç ortak alanlar da bu alana dahil kabul edilir.

Hmax: Hmax, İmar parseli dahilinde yapılacak olan yapıların ulaşabileceği maksimum yüksekliği ifade eden bir terimdir. Örnek vermek gerekirse, HMAX: 9 denildiğinde yapının saçak kotu maksimum 9 metre olabilir demektir.

KAKS (Kat Alan Katsayısı) Artışı Nasıl Yapılır?

Parseller birleştirilerek emsal yani KAKS (Kat Alan Katsayısı) artışı yapılabilir. Fakat Kentsel Dönüşüm yetkisi devredilen kurumlara kimi zaman KAKS artışı limiti getirilebilmektedir.

Şuna da dikkat etmek gerekir ki, birleştirdiğiniz parseller ne kadar büyükse KAKS (Kat Alan Katsayısı) artışı da elbette o kadar fazla olur. Eğer bir yol genişletme söz konusu ise veya park için ilave alan ayrılması düşünülüyorsa ek inşaat hakkı elde edilmesi de pekâlâ mümkündür. KAKS (Kat Alan Katsayısı) artışı sayesinde daha geniş yapılar inşa edilebilir.

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "https://schema.org",
  "@type": "FAQPage",
  "mainEntity": [{
    "@type": "Question",
    "name": "Kaks Nedir ?",
    "acceptedAnswer": {
      "@type": "Answer",
      "text": "KAKS sözcüğünün açılımı Kat Alan Kat Sayısı’dır. Bir diğer anlamı da “emsal değer”dir. Bu oran, bir arsanın üzerine yapılması amaçlanan bir binanın toplam inşaat alanını belirlemek için kullanılır. Eğer kısaca ifade etmek gerekirse, bir binanın tüm katlarının alanlarını topladığımız zaman eriştiğimiz yapının toplam inşaat alanını KAKS (Kat Alan Kat Sayısı) yani emsal değer aracılığıyla tespit etmemiz mümkündür."
    }
  },{
    "@type": "Question",
    "name": "TAKS Nedir?",
    "acceptedAnswer": {
      "@type": "Answer",
      "text": "TAKS’ın açılımı da Taban Alanı Kat Sayısı’dır. Her türlü inşaatta taban alanı, TAKS yani Taban Alanı Kat Sayısı ile belirlenmektedir. Taban alanı ve bahçeye yapılan eklenti benzeri yapılar da dahil zeminin üzerinde yer alan kısmın parseldeki izdüşümüdür."
    }
  },{
    "@type": "Question",
    "name": "Kaks Hesaplama Nasıl Yapılır?",
    "acceptedAnswer": {
      "@type": "Answer",
      "text": "KAKS (Kat Alan Katsayısı) oranının 3.0 olduğunu varsayalım. Arsa alanımız ise 2000 metrekare. Bu durumda, 2000 çarpı 3 yani 6000 metrekare şeklinde emsal yani KAKS (Kat Alan Katsayısı) hesabına ulaşabiliriz. Oran bölgeler arasında da farklılık göstermektedir. Bununla birlikte KAKS (Kat Alan Kat Sayısı) oranları 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik sergilemektedir."
    }
  }]
}
</script>
<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "https://schema.org",
  "@type": "Article",
  "mainEntityOfPage": {
    "@type": "WebPage",
    "@id": "https://blog.suryapi.com.tr/kaks-nedir/"
  },
  "headline": "Kaks Nedir Ne Anlama Gelir?",
  "description": "Kaks oranı nasıl hesaplanır? TAKS nedir? Bina oturum alanı nasıl hesaplanır? Soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.",
  "image": "https://blog.suryapi.com.tr/wp-content/uploads/2020/07/kaks-nedir-1.png",  
  "author": {
    "@type": "Organization",
    "name": "Sur Yapı",
    "url": "https://blog.suryapi.com.tr/"
  },  
  "publisher": {
    "@type": "Organization",
    "name": "Sur Yapı",
    "logo": {
      "@type": "ImageObject",
      "url": "https://blog.suryapi.com.tr/wp-content/uploads/2020/07/logo2.png"
    }
  },
  "datePublished": "2019-04-08",
  "dateModified": "2019-04-10"
}
</script>

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir